Historisk arkiv

Energiflistilskudd er populært

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

I 2012 ble det tatt ut ca 880 000 lm3 skogsflis til energiformål. Over SLFs energiflisordning ble det utbetalt om lag 35 millioner kroner i tilskudd i 2012. Uttak i kulturlandskap, lauvskog og veikanter utgjør til sammen over 80 prosent av utbetalingene.

Skogsflis er en fornybar energiressurs som erstatter fossilt brensel til oppvarming og som også frigir strøm til andre og mer høyverdige formål. Om lag to tredeler av energiflisen går til det norske varmemarkedet, en andel som har økt de siste årene. I Norge har vi tradisjonelt brukt elektrisitet og olje til oppvarming, men det blir stadig mer vanlig med andre energibærere. Mange kommuner satser nå på varmeanlegg med vannbåren varme og tilrettelegger infrastruktur for å frakte varmt vann til kommunale bygg, industri og boliger. Skogsflis er en viktig ressurs for disse anleggene.

Hedmark i front
Hedmark fylke sto alene for 38 prosent av utbetalingen i 2012. Legger man til Østfold, Oslo/Akershus og Oppland har man om lag tre fjerdedel av utbetalingene. Nord-Trøndelag og Troms utgjorde til sammen 11 prosent av utbetalingene. Flisordningen brukes der det er etablert varmeanlegg og et marked for energiflis.

Kulturlandskapspleie størst
I 2012 ble det utbetalt om lag 35 mill kroner i energiflistilskudd. Uttak i kulturlandskap, lauvskog og veikanter utgjør til sammen over 80 prosent av utbetalingene. Kulturlandskap utgjør alene over 44 prosent av utbetalingene, tilsvarende et flisvolum på over 360 tusen lm3. I underkant av 3 mill kr ble utbetalt til uttak av grot, som gir en flismengde på om lag 110 tusen lm3.

Energiflis
Energiflis (Foto: Robijne Verstegen)