Historisk arkiv

Innskrenker og forenkler odelsretten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matdepartementet foreslår å innskrenke odelskretsen. Odelskretsen foreslås å omfatte barn av eier med odelsrett, og barnebarn av siste eier med odelsrett. Forslaget ligger innenfor rammene for grunnlovsvernet.

Landbruks- og matdepartementet foreslår å innskrenke odelskretsen. Odelskretsen foreslås å omfatte barn av eier med odelsrett, og barnebarn av siste eier med odelsrett. Forslaget ligger innenfor rammene for grunnlovsvernet. 

I tillegg foreslår departementet å oppheve reglene om odelsfrigjøring ved kjøp av odelseiendom som tilleggsjord. Forslagene er en oppfølging av St.Meld.9 (2011-2012)om landbruks- og matpolitikken (Landbruksmeldinga). 

Innskrenke odelskretsen – styrke eiendomsretten
Landbruks- og matdepartementet foreslår å endre odelskretsen slik at bare barn av eier med odelsrett kan ha odelsrett. Dette gjelder både nåværende og tidligere eiere. I tillegg foreslår departementet at også barnebarn av siste eier med odelsrett skal ha odelsrett. Dette vil avgrense odelsretten slik at nieser og nevøer ikkje lenger skal ha odelsrett. 

Selv om odelsretten tradisjonelt er en slektsrett, er ikke slektstankegangen like fremtredende i dag som før. Kjernefamilien er nå den vanligste familieformen. Overdragelse av landbrukseiendom skjer i stor grad innenfor nær familie. Den vide kretsen av odelsberettigede har bare praktisk betydning dersom familien velger å selge til en kjøper uten odelsrett. Det fremstår ikke som rimelig at odelsberettigede med fjern tilknytning til eiendommen skal kunne kreve eiendommen løst på odel når familien har valgt å selge den til en utenfor odelskretsen. Å innskrenke odelskretsen bidrar til at flere eiendommer kommer på salg slik at friske krefter slippes til på eiersiden. Dette åpner for nye muligheter som kan være viktige for den langsiktige forvaltningen av eiendommen og som kan gi positive ringvirkninger i lokalsamunnet. 

Odelsfrigjøring av tilleggsjord - forenkling
Odelsfrigjøring etter odelsloven § 31 er aktuelt i saker der odelseiendom er solgt som tilleggsjord, og kjøper er møtt med odelsløsning. I praksis er det få søknader om odelsfrigjøring (ca åtte i året i gjennomsnitt de siste årene). Ved å redusere odelskretsen, må en regne med at det blir enda færre slike søknader. Avgjørelser om odelsfrigjøring bygger på en sammensatt vurdering og er svært ressurskrevende for landbruksforvaltningen. Hensynet til regelforenkling og redusert offentlig ressursbruk tilsier at bestemmelsen oppheves.

Gård i vinerlandskap
Landbruks- og matdepartementet foreslår å innskrenke odelskretsen. (Foto: Svein Holo/Samfoto)