Historisk arkiv

Matglede for institusjonsbeboere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum vil inspirere kjøkkensjefer på syke- og aldershjem til å lage smakfull og fristende mat for sine beboere. I løpet av våren skal det gjennomføres en kursserie i regi av Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL).

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum vil inspirere kjøkkensjefer på syke- og aldershjem til å lage smakfull og fristende mat for sine beboere. I løpet av våren skal det gjennomføres en kursserie i regi av Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL). 

– Om ikke måltidene på syke- og aldershjem allerede er dagens høydepunkt, så bør de bli det, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum. – Nå skal kokker og kjøkkensjefer få anledning til å samles med den smakfulle, fristende maten i sentrum. De skal bli inspirert av en landslagskokk, - og av hverandre, sier Slagsvold Vedum. 

Bedre velvære og helse
– Flere nordiske studier viser at folk på sjukehus og institusjoner ofte spiser for lite, ned mot halvparten av det de har behov for, sier landbruks- og matministeren. - God mat i riktige mengder og på tidspunkter tilpasset beboernes behov og ønsker har stor betydning for hvor godt folk spiser. Og dette virker i sin tur direkte inn på velvære og helse, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum. 

– Vi håper å kunne inspirere ved å sette fokus på råvarer og kanskje bruke noen nye teknikker og arbeide mer med den gode smaken, sier Geir Magnus Svae. Han er Manager på det norske junior-kokkelandslaget, og skal være med å gjennomføre kurs-serien. 

Kokk på post
– En slik inspirasjonsdag er veldig bra, det trenger vi, sier tjenesteleder Hanne Hagen Jensen ved Bærum storkjøkken. – Ofte kan det være en utfordring at vi på kjøkkenet er langt unna brukeren. Mitt ønske er derfor at det kan være en kokk på post som kan ivareta og tilberede den maten sjukehjemmet får levert på best mulig måte, sier Hagen Jensen. 

Inspirasjonsdag
Institusjonskokker fem steder i landet vil få mulighet til å være med på en  kurs/inspirasjonsdag der alle kostnader er dekt. Kursene vil bli holdt på en kokkeskole eller lignende i samarbeid med det lokale kokkelauget, kokkelæringer og en representant fra kokkelandslaget. Kursene skal gjennomføres i løpet av første halvår av 2013. Det er bevilget 500.000 kroner til å gjennomføre de fem samlingene. 

Kursmateriell tilgjengelig for alle
En egen matfaglig komite bestående av medlemmer fra de norske kokkelandslagene, erfarne kokker fra NKL og personer med ernæringskompetanse skal etableres.

Kursdesign vil bli utviklet i samarbeid med sykehjem/institusjonsansatte for at innholdet skal være relevant og overførbart til deltakernes hverdag. Nye smakskombinasjoner, bruk av nye råvarer og valg av tilberedningsmetoder vil fokuseres alt ut fra ønske om mer matglede. 

Kursmateriellet som utarbeides vil også være tilgjengelig for alle landets institusjonskjøkken. 

Landbruks- og matpolitikken
Kurs-serien tar utgangspunkt i Stortingsmelding nr 9 (2011-2012) Velkommen til bords. Landbruks- og matpolitikken. Regjeringen vil bidra til matglede og styrke kunnskap om, og interesse for, mat og matkvalitet.  Både hverdagsmaten og festmaten skal kunne gi muligheter for gode opplevelser og matglede heter det i denne meldingen.

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum og kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete besøkte Stabæktunet bo-og behandlingssenter da de presenterte opplegget. Her spiste de en god middag sammen med noen av beboerne. F.v.: kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete, beboer Birgitte Dale, beboer Ågot Berg, fra kokkelandslaget (NKL) kokk Geir Magnus Svae, landbruks- og matminister Trygve slagsvold Vedum.
Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum og kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete besøkte Stabæktunet bo-og behandlingssenter da de presenterte opplegget. Her spiste de en god middag sammen med noen av beboerne. F.v.: kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete, beboer Birgitte Dale, beboer Ågot Berg, Geir Magnus Svae kokk fra kokkelandslaget (NKL), landbruks- og matminister Trygve slagsvold Vedum. (Foto: LMD)
Fra venstre: beboer Ågot Berg , Kokk fra kokkelandslaget Geir Magnus Svae, landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum, institusjonskokk Hanne Hagen Jensen, beboer Åse Westberg og ansatt Signe Aamot
Fra venstre: beboer Ågot Berg, Geir Magnus Svae kokk fra kokkelandslaget (NKL), landbruks- og matminister Trygve slagsvold Vedum, institusjonskokk Hanne Hagen Jensen, beboer Åse Westberg og ansatt Signe Aamot (Foto: LMD)