Historisk arkiv

Smitterisiko knyttet til mat av ikke-animalsk opprinnelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Smitte gjennom mat som kommer fra dyr forårsaker 90 prosent av de matbårne sykdomsutbruddene blant mennesker i Europa. Imidlertid har antall utbrudd, antall mennesker som blir syke og antall mennesker som legges inn på sykehus som følge av smitte gjennom mat av ikke-animalsk opprinnelse økt i perioden 2007 til 2011.

Smitte gjennom mat som kommer fra dyr forårsaker 90 prosent av de matbårne sykdomsutbruddene blant mennesker i Europa. Imidlertid har antall utbrudd, antall mennesker som blir syke og antall mennesker som legges inn på sykehus som følge av smitte gjennom mat av ikke-animalsk opprinnelse økt i perioden 2007 til 2011.

Det viser den første risikovurderingen som EUs mattrygghetsorgan EFSA har gjort av smitte gjennom mat av ikke-animalsk opprinnelse. Slik mat inkluderer frukt, grønnsaker, frø, nøtter, frokostblandinger og krydder.

For å kunne rangere risiko knyttet til matbårne sykdommer hvor smittekilden er mat av ikke-animalsk opprinnelse, har EFSA utviklet en modell.

På topp ligger kombinasjonen av bakterien Salmonella og rå salat og andre bladgrønnsaker. På den neste plassen følger Salmonella og stilk- og løkvekster, Salmonella og tomater, Salmonella og meloner, og E. coli og friske bønner, belgfrukter og korn.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet er offisielt, norsk kontaktpunkt for EUs mattrygghetsorgan EFSA.

Ulike grønnsaker.
Ulike grønnsaker. (Foto: Jens Sølvberg / Samfoto)