Historisk arkiv

Birøktere får UD-støtte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Utenriksdepartementet (UD) gir penger til informasjon om europeisk samarbeid og til europeisk forskning. Norges birøkterlag er blant dem som er tildelt midler og vil nå blant annet ta opp til diskusjon behandlingsmetoder mot en parasitt som utgjør den største trusselen mot birøkt.

Utenriksdepartementet (UD) gir penger til informasjon om europeisk samarbeid og til europeisk forskning. Norges birøkterlag er blant dem som er tildelt midler og vil nå blant annet ta opp til diskusjon behandlingsmetoder mot en parasitt som utgjør den største trusselen mot birøkt. 

Tilskuddene fra Utenriksdepartementet går til en aktiv og bred debatt i Norge om sentrale europeiske spørsmål og til å støtte norske miljøers kontakt med relevante samarbeidspartnere i Europa. I søknaden fra Norges birøkterlag, som nå altså har fått økonomisk støtte, heter det blant annet: 

  • "Målet er å informere norske birøktere om verdien av europeisk samarbeid og skape en debatt rundt de eksisterende behandlingskonsept som brukes mot en parasitt (Varroa destructor) som utgjør den største trusselen mot birøkt.
  • Videre er det et mål å formidle et nytt behovsprøvd behandlingskonsept som blir utviklet i samarbeid med partnere i Sverige, Danmark og Tyskland". 

Birøkterne i Europa har store tap av bier og dette skaper stor bekymring også innefor EU. 

I søknaden til Utenriksdepartementet poengteres det videre: 

  • Norges Birøkterlags seniorrådgiver, Bjørn Dahle, som er ansvarlig for bihelsespørsmål i organisasjonen har valgt å arbeide internasjonalt med samarbeidspartnere i mange europeiske land. Dette er nødvendig, dels fordi fagmiljøene hver for seg blir for små, og dels fordi vi står overfor felles utfordringer i Europa og som best kan løses gjennom samarbeid. Organisasjonens medlemmer har tilsynelatende ikke den samme forståelse for behovet for dette samarbeidet, og det kan skyldes at formidlingen av de resultater dette gir ikke har vært god nok, og dels at de felles utfordringer birøkten står overfor i Europa ikke har vært løftet opp til debatt. 

For å kunne opprettholde dagens nivå av europeisk samarbeid er det derfor viktig å formidle verdien av det europeiske samarbeidet og skape en debatt om de felles problem europeiske birøktere står overfor, og mulige løsninger på disse. 

Norges Birøkterlags seniorrådgiver som er fagansvarlig for bisykdommer vil foreta studiereiser til noen av våre europeiske samarbeidspartnere for å innhente førstehåndsinformasjon, planlegge felles aktiviteter og kalibrere metoder. På bakgrunn av dette vil det gjennomføres et felles forsøk som det ikke søkes støtte til. Selve forsøkene vil bestå i utvikling av en felles metode for en behovsprøvd behandlingsstrategi mot en parasitt.  Under forsøket vil det produseres en instruksjonsvideo.  Denne videoen vil gjøres tilgjengelig på vår hjemmeside. Gjennom medlemstidsskriftet vårt "Birøkteren" vil vi informere om aktiviteten til våre samarbeidspartnere og verdien av vårt samarbeid med dem, inkludert  det behovsprøvde behandlingskonseptet som vi skal utvikle. Tiltaket vil således gi norske birøktere en bedre innsikt i faglige og politiske utfordringer som birøkterne står overfor i våre naboland i Europa.  Gjennom tiltaket vil vi styrke samarbeidet med våre samarbeidspartnere og legge grunnlag for videre samarbeid.

Birøktere
Birøktere. (Foto: Trond Ballestad)