- Skal vi nå målsettingen om økt matproduksjon i Norge trenger vi flere fagpersoner med god kompetanse i hele verdikjeden. Vi må derfor ha mer kunnskap om hvordan vi skal innrette utdanningen i de tradisjonelle landbruksfagene, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum. 

Landbruks- og madepartementet har nå lagt ut et oppdrag til åpen konkurranse der det skal gjøres en evaluering av landbruks- og gartnerutdanningen på videregående nivå, og  en kartlegging behovet for landbruks- og matfaglig utdanning på fagskolenivå. 

Formålet med oppdraget er å innhente kunnskap som  kan inngå i vurdering av kvalititet og innhold i utdanningen i de tradisjonelle landbruksfagene på videregående nivå og fagskolenivå. Denne kunnskapen vil være grunnlag for å vurdere hvilke tiltak som bør settes i verk for å imøtekomme landbrukssektorens kompetansebehov på kort og lang sikt. 

Hovedvekten i oppdraget vil være på landbruks- og gartnerutdanningen på videregående nivå.  Det skal foretas en helhetlig vurdering av strukturen i naturbruksutdanningen, og om den er funksjonell for å møte hele landbrukssektorens behov for fagpersoner med rett kompetanse. Det skal vurderes om dagens utdanning i tradisjonelle landbruksfag i videregående har god nok kvalitet og om den fyller landbrukssektorens behov. Det skal vurderes hvordan yrkesutdanning i naturbruk kan få økt omdømme og bli oppfattet som en attraktiv utdanning med god kvalitet og relevans.

I kartleggingen av behovet for landbruks- og matfaglig utdanning på fagskolenivå skal det gjøres en bred analyse av samfunnets behov for fagskoleopplæring i landbruks- og matfag. Kartleggingen skal synliggjøre hvilke muligheter som ligger i å utvikle fagskoletilbudet, og hvilken status slik fagskoleutdanning vil kunne ha i landbrukssektoren. Kartleggingen skal vurdere hvilke ressurser og tiltak som kreves for å tilby de fagskoletilbud i landbruks- og matfag som landbrukssektoren har behov for. 

Frist for innlevering av tilbud er 29. april 2013. Interesserte kan finne konkurransegrunnlag på doffin.no eller

Ung bonde med sauer
Skal vi nå målsettingen om økt matproduksjon i Norge trenger vi flere fagpersoner med god kompetanse i hele verdikjeden. (Foto: Tore Meek/Scanpix)