Historisk arkiv

Flytting av NVH og Veterinærinstituttet til Ås

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Innlegg av Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen

President

Ved å fatte beslutning om å flytte NVH og Veterinærinstituttet til Ås og samordne NVH og UMB, vedtar Stortinget bygging av et moderne, fremtidsrettet universitet med utvidelses- og utviklingsmuligheter og med en fagprofil som er rettet mot sentrale framtidige utfordringer for Norge.

I tillegg til det nye universitetet vil dette senteret inneholde Veterinærinstituttet, viktige deler av Nofima - Matforsk og Akvaforsk - og Bioforsk, dvs sentrale deler av den norske instituttsektoren på de blå-grønne fagområdene med tilhørende grunnleggende forskning.

Dette er et historisk løft, som legger grunnlag for et nasjonalt og internasjonalt kraftsenter for forskning og utdanning på Campus Ås.

Gjennom forslaget samler Regjeringen landets fremste kompetanse knyttet til kunnskapsutvikling og utdanning for norsk matproduksjon og dyrehelse, fra produsent til forbruker.

Beslutningen legger til rette for å forsyne næringsliv og forvaltning med nødvendige kandidater og kunnskap. Dermed svarer vi på store fremtidige kunnskapsmessige utfordringer knyttet til produksjon av trygg mat, dyre- og fiskehelse, dyrevelferd, klima- og energipolitikk.

Beslutningen legger også til rette for en utvikling av veterinærfaget som styrker produksjons- og næringsperspektivet i forskning og utdanning innenfor blå og grønn sektor, både i primærproduksjonen og næringsmiddelsektoren.

Forskning er en internasjonal disiplin. Skal forskningen betjene fremtidens næringsliv og forvaltning, er det ikke tilstrekkelig å være nasjonal mester. 

Ved å opprette et nytt universitet vil forslaget legge til rette for å utvikle biologiske forsknings- og utdanningsmiljøer som er store nok til å være interessante internasjonale samarbeidspartnere og dermed være i internasjonal front.

En samling av institusjonene gir det robuste vitenskapelige miljøet som norsk næringsliv og forvaltning trenger.

Biologiske produksjoner fra landbruk og akvakultur er pilarer i norsk distriktspolitikk. Næringsmiddelsektoren representerer våre mest komplette verdikjeder og bidrar med om lag 120 000 arbeidsplasser. 

Denne sektoren er avhengig av forskning av topp kvalitet for å møte de utfordringene som kommer innenfor bl.a. dyrehelse, dyrevelferd, miljø og klima.

Denne regjeringa er opptatt av å styrke produksjon og foredling av trygg norsk mat. Et slikt mål må stå på to bein; kunnskap om produksjon og foredling på den ene sida, og kunnskap om farer som truer mattryggheten på den andre. Livskraftige forskningsmiljøer er i denne sammenheng helt avgjørende! 

Dette er forskningspolitikk, dette er næringspolitikk, dette er distriktspolitikk!

Veterinærinstituttet
Veterinærinstituttet og Norges veterinærhøgskole representerer sammen et sterkt norsk veterinærfaglig miljø som i flere tiår har vært helt sentrale innen mattrygghet i Norge. Regjeringen ønsker at disse institusjonene skal videreutvikles til beste for mattryggheten.

Samtidig har Veterinærinstituttet og Norges veterinærhøgskole ulike oppgaver og ansvar. Veterinærinstituttet er et forskningsinstitutt med sentrale samfunnsoppgaver knyttet til beredskap, diagnostikk, overvåking og referansefunksjoner. Instituttet er myndighetenes viktigste kompetanseorgan innenfor helse hos landdyr og fisk og har også omfattende kompetanse på andre områder knyttet til mattrygghet. 

Lokalisering av Veterinærinstituttet og Norges veterinærhøgskole sammen med andre sentrale kunnskapsmiljøer på matområdet, sikrer en sterk rolle for veterinærfagene fremover. Samlet gir dette et unikt grunnlag for tverrfaglig forskning, undervisning og annen kunnskapsformidling på områder av avgjørende betydning for norsk næringsmiddelsektor.

Samtidig med at Veterinærinstituttet blir en del av et nytt, tungt fagmiljø på Ås, blir det viktig at instituttets samarbeidsrelasjoner med andre kunnskapsmiljøer som yter støtte til Mattilsynet, videreføres og videreutvikles. 

Spesielt gjelder dette Folkehelseinstituttet i Oslo og NIFES ; Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning, i Bergen. 

Samtidig skal forskningssamarbeidet med Universitetene i Bergen og Oslo også videreutvikles. 

Jeg vil i den videre prosessen ha særlig oppmerksomhet mot å legge til rette for at Veterinærinstituttet videreutvikler seg som et selvstendig forskningsinstitutt. Veterinærinstituttet skal også i fremtiden være en sentral kunnskapsleverandør til forvaltningen innenfor sine kjerneområder, som er dyre- og fiskehelse, dyrevelferd og mattrygghet.

I denne sammenhengen er det også viktig å videreutvikle Veterinærinstituttets rolle i beredskapen knyttet til dyresykdommer og farlige smittestoffer hos dyr. Jeg er glad for at Mattilsynet har slått fast at vi fortsatt har god beredskap, selv om det blir noen få mils avstand mellom Mattilsynets hovedkontor og Veterinærinstituttet.