Historisk arkiv

Tale: Økningen av overvekt og fedme i befolkningen - en trussel eller mulighet for norsk matproduksjon?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Næringsmiddelbedriftenes Landsforening (NBL) og Matforsks temadag

Av: Statssekretær Ola T. Heggem

Åpningsinnlegg på Næringsmiddelbedriftenes Landsforening (NBL) og Matforsks temadag

Innledning

På vegne av Landbruks- og matministeren som dessverre ble forhindret fra å komme hit i dag, takker jeg for muligheten til å holde åpningsinnlegget her på NBL og Matforsks temadag.

Jeg har fått meg forelagt følgende spørsmål som tema for mitt innlegg:

  • ”Økningen av overvekt og fedme i befolkningen - en trussel eller mulighet for norsk matproduksjon[SWS1] ?”
  • La meg slå fast med èn gang at Regjeringen har politiske målsetninger som både viser til ønsker om at flere har et sunnere kosthold og at flere spiser økologisk mat.
  • Landbruks- og matdepartementet, tar, som ansvarlig departement for mye av matproduksjonen i Norge, økningen av overvekt og fedme i befolkningen alvorlig.
  • Helse- og omsorgsministeren har vært inne på at her må vi ha en nasjonal dugnad, og landbruks- og matdepartementet ønsker å bidra til at den norske befolkningen kan få et sunnere og mer fornuftig kosthold for på den måten å redusere både fedmeproblemene og kostholdsrelaterte  sykdommer.
  • At folk er villig til å betale litt ekstra for sunne matvarer er heller ikke å forrakte.

Litt historikk

  • Det er ikke nytt at landbrukssektoren er interessert i ernæringssituasjon til befolkningen.
    I etableringen av FAO, rett etter krigen, lå det en erkjennelse av at det fantes et gjensidig avhengighetsforhold mellom landbruk og ernæring.
    Det ble hevdet fra bl.a. Karl Evang (senere markert helsetalsperson i Norge), at både ernærings- og landbrukssiden hadde mye å vinne på et nærmere samarbeid.
  • Thorstein Treholt, som var landbruksminister i 1974, henstilte FAOs medlemsland under Matvarekonferansen den gang om å utforme en ernæringspolitikk.
    Treholt sørget selv for at departementet la frem verdens første ernæringsmelding i 1975-76.
  • Når LMD nå deltar i arbeidet med å utvikle planer for bedre kosthold både i Norden og i Norge er dette derfor helt naturlig, sett i historisk sammenheng.
  • Vi har iverksatt flere tiltak i regi av departementet, og helsefremmende forskningsprosjekter er for eksempel noe som prioriteres i Forskningsrådets Matprogram. Dette vil jeg komme tilbake til.

Trygg og sunn

  • Målsetning nummer èn for all matproduksjon er at all mat som blir bydd fram for salg i Norge skal være trygg, og av riktig kvalitet.
  • Akkurat i disse dager er trygghetsaspektet i alles søkelys..
  • E-coli-utbruddet er en påminner om at også i Norge lever vi med en viss risiko, og kampen for mattrygghet er en kamp som må kjempes hver dag.
  • Det er gjennom regelverk, internkontroll-systemer, bransjestandarder og tilsyn at mattryggheten sikres.
  • Gjennomgående god hygiene i alle ledd fra jord til bord, og tilstrekkelig varmebehandling av aktuelle risikoprodukter er grunnleggende.
  • Til tross for den siste tidens tragiske E-coli-tilfeller som både Regjeringen, myndighetene og næringen har tatt meget alvorlig, er forekomsten av matbårne sykdommer i Norge lav.
  • Eksempelvis er vi så godt som fri for Salmonella.
    Når det gjelder Campylobakter hos fjørfe, viser resultatene fra Norsk zoonosesenter at det i 2004 var en nedgang på mer enn 30 prosent fra året før etter at forsterkede tiltak ble iverksatt, noe som har gjort norske fjærfeprodukter enda tryggere.
    Dette er en meget spesiell og svært god situasjon i internasjonal sammenheng, som vi kan være stolte av, og som vi arbeider godt for å opprettholde.
  • Maten skal og må også smake godt.
    Har ikke maten en god kvalitet hjelper det lite at den er sunn.
    Er den ikke fersk, smakfull og tilgjengelig, er det mindre sjanse for at den blir kjøpt og spist.
    Det er til syvende og sist forbrukernes kjøpsmønster som bestemmer.
    Og forbrukerne vil nok ha både helsemat og gastronomi - her er det utviklingsmuligheter både for matindustrien og for restaurantbransjen.
  • Både trygghet og sunnhet er viktig for at befolkningen skal oppnå god helse. Derfor er samarbeid på tvers av departementsgrenser, forskningsmiljøer og forvaltning viktig.