Historisk arkiv

Tale: Åpning av Norecopa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Veterinærinstituttet i Oslo

Av: Statssekretær Ola T. Heggem

Kjære potensielle medlemmer av Norecopa, plattform for alternativ til bruk av forsøksdyr. Det er hyggelig å få æren av å være med på å åpne dette stiftelsesmøtet.

Bruken av dyr i forsøk har bidratt til å fremskaffe mye kunnskap innen et vidt spekter av samfunnsinteresser. Som eksempler kan nevnes både medisinske fremskritt og viten direkte relatert til dyrenes behov når de holdes til nytteformål.

Bruk av dyr i forsøkssammenheng er et omstridt tema, og det knyttes stor interesse til slik bruk av dyr. Det er likevel ikke realistisk å unngå en hver bruk av dyr i forsøk Det er i denne sammenheng av stor viktighet at de dyr som benyttes, har så gode kår som mulig og ikke påføres unødig lidelse. Samtidig er det et mål å bruke så få dyr som mulig.

Det finnes i dag mange gode alternative metoder og modeller som kan erstatte noe av bruken av dyr i forsøk. Der dette er mulig, bør slike alternativer brukes. Forhåpentligvis vil plattformen bli en viktig bidragsyter i dette arbeidet, gjennom å spre kunnskap om tilgjengelige alternativer, samt fremme bruken av de tre R’ene (Replacement, Reduction & Refinement), altså å redusere, forbedre og erstatte bruken av forsøksdyr.

Det er et betydelig forarbeid som er gjort før Plattformen i dag kan stiftes. Arbeidet som har resultert i at Plattformen nå blir opprettet, startet opp i etterkant av stortingsmeldingen om dyrehold og dyrevelferd fra 2002. Særlig Forsøksdyravdelingen ved Norges veterinærhøgskole har spilt en viktig rolle. Avdelingen har landets fremste fagmiljø knyttet til forsøksdyr, og har vært en pådriver og lagt grunnlaget for at det i dag kan etableres en plattform i Norge. Jeg vil derfor rette en særskilt takk til Forsøksdyravdelingen ved veterinærhøgskolen.

Fra 2005 har Mattilsynet finansiert en midlertidig Plattform lokalisert ved Norges veterinærhøgskole. Fra og med i år har Veterinærinstituttet vært tillagt oppgaver knyttet til plattformen. Vi er glade for at det i statsbudsjettet for 2008 er satt av midler til drift av sekretariatet til plattformen. Midlene dekkes både via Landbruks- og matdepartementets og Fiskeri- og kystdepartementets budsjett, og oppfølging av plattformen har prioritet i begge departementene.

Det er viktig at Plattformen har en bred kontaktflate internasjonalt og deltar aktivt i den internasjonale faglige kunnskapsutvekslingen. For eksempel ved deltagelse i Ecopa som er den europeiske sammenslutningen for plattformer til alternativ til bruk av forsøksdyr.

Som flere av dere vet skal Plattformen være basert på konsensus mellom de fire interessepartene knyttet til dyreforsøk. Ut fra hva jeg hørt, og ansiktene jeg ser her i salen, ser det ut som om både forvaltningen, forskningen, industrien og dyrevernbevegelsen er godt representert i dag. Det er bra at interessen fra aktørene er såpass stor. Et bredt medlemsgrunnlag fra de ulike interessepartene er viktig for å gjøre Plattformen til en betydningsfull premissleverandør.

Fra media og forbrukere er det stor interesse knyttet til bruk av dyr i forsøk. Dette bidrar til at det er viktig å sette fokus på slike dyr. God velferd når det gjelder forsøksdyr, vil derfor også bidra til at tiliten blant forbrukerne er god når det gjelder den generelle dyrevelferden i Norge.

 Så vidt jeg kan se av dagens program har dere en interessant dag foran dere. Jeg håper dere alle deltar aktivt i debatten og former plattformen slik at den kan være en viktig premissleverandør knyttet til framtidig forvaltning og politikkutforming knyttet til bruken av forsøksdyr.

Godt møte og lykke til med stiftingen av den nye organisasjonen.