Historisk arkiv

Landbruksnytt 2/2009

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruksnytt: Andre nummer av Landbruksnytt er nå ute med flere aktuelle saker. Blant annet oppfordrer landbruks- og matminister Lars Peder Brekk kommunene til å sette landbrukspolitikken høyere på dagsorden.

Landbruksnytt

Hva er kommune-Norge uten landbruket?  

Under denne overskriften ble 250 av landets ordførere utfordret av Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk til å sette landbrukspolitikken på dagsorden i kommunestyrene. Anledningen var årets Ordførerkonferanse som gikk av stabelen 13. mai i Oslo i regi av KS. Dette er første gang en landbruks- og matminister har fått anledning til å bruke denne arenaen. Statsrådens budskap var klart. Kommune-Norge og landbruket har alt å tjene på å gå hånd i hånd.

I innlegget fremhevet Brekk at kommunene også framover skal ha en aktiv rolle i gjennomføringen av landbrukspolitikken. Dette forutsetter at kommunene er sitt ansvar bevisst og sørger for å ha nødvendig kompetanse til å kunne ivareta de oppgaver og det ansvar som de er tillagt.

   

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk møtte landets ordførere 13. mai 2009.
Foto: Torbjørn Tandberg

Landbruket er en allsidig næring, og statsråden utfordret kommunene til å engasjere seg spesielt innenfor områdene næringsutvikling og verdiskaping, arealforvaltning og jordvern, bosetting og landbrukets eiendomspolitikk samt klima og miljø.

Lars Peder Brekk oppfordrer kommunene til å gripe aktivt tak i rollen som samfunns- og næringsutvikler.

 

Jordbruksoppgjøret 2009

Jordbruksoppgjøret 2009 er i havn. Avtalen inkluderer både ekstraordinære midler til investeringer, midler til Inn på tunet, miljøtiltak og videre satsing på økologisk jordbruk.

200 millioner til investeringer
En ekstraordinær investeringspakke på 200 millioner kroner imøtekommer investeringsbehovet i landbruket og gir grunnlag for økt aktivitet innen bygg- og anleggsbransjen i bygde-Norge. 50 millioner er øremerket skogtiltak som bioenergi og rydding langs veier.

For ungdom som vil satse i landbruket, har både gode inntektsmuligheter og sosiale virkemidler stor betydning. Gjennom årets avtale forbedres inntekts- og investerings-mulighetene. I tillegg prioriteres ungdom ved tildeling av nyetableringskvote for melk.

15 millioner til Inn på tunet
Det ble avsatt fem millioner kroner per år i tre år til ”Inn på tunet- løftet i kommunene”. Dette skal bidra til næringsutvikling og verdiskaping lokalt gjennom å styrke kommunenes arbeid med Inn på tunet overfor skole-, oppvekst-, helse- og omsorgssektoren. Det er i tillegg avsatt 3 millioner kroner for 2010 til nasjonale utviklingsprosjekter.

190 millioner mer til miljøtiltak
Tilskudd til miljøtiltak økes med om lag 190 millioner kroner. Innsatsen for beiting i kulturlandskapet, regionale miljøprogram, bioenergi og utvalgte kulturlandskap forsterkes. Det ble besluttet at kommunene tildeles midler til Spesielle miljøtiltak i jordbruket (SMIL) og midler til Nærings- og miljøtiltak i skogbruket i to separate tildelinger. Investeringsstøtte til organisert beitebruk vil bli tatt ut av SMIL-ordningen og tilbakeført fylkesmannen som egen ordning.

Videre satsing på økologisk jordbruk
Innenfor økologisk jordbruk videreføres en offensiv satsing både mot primærproduksjon og forbrukerleddet. Økoløft i kommunene videreføres. Avtalen innebærer en økning i utviklingsmidlene. Arbeidet med foregangsfylker skal igangsettes innenfor rammene av disse.


 

”Vår ildsjel i kommunen”

Kun 12 av landets 430 kommuner har over 20 prosent økologisk jordbruksareal, mens Rælingen har hele 34,5 prosent. Landbruks- og matdepartementet har tatt en prat med landbrukssjefen i Rælingen kommune for å høre hvordan de har fått til dette.

Knut Samseth er 47 år, og har utdannelse fra Landbrukshøyskolen på Ås. Samseth har vært landbrukssjef i Regionkontor landbruk (Lørenskog, Nittedal, Oslo, Rælingen og Skjedsmo) siden 2001.

Hva har Rælingen kommune gjort for å få 34,5 prosent økologisk areal?
- Vi ved landbrukskontoret har orientert på vanlig måte om statens målsettinger innen økologisk og gitt råd om økonomiske virkemidler, men det er bøndene som har satset har skapt engasjement som har spredt seg. Rundt år 2000 startet omlegging fra korndrift til eng, hovedsakelig for å hindre erosjon (MOMLE), og etter hvert startet omlegging til økologisk. Kombinasjon av god rådgivning og fornuftige ordninger, gjorde at bøndene så mulighetene i økologisk drift og ble engasjert i dette.

Hva slags økologiske produkter dyrkes i kommunene, og hva er fordelingen mellom økologiske grønnsaker, korn og eng?
- I Rælingen har vi faktisk 100 prosent gressproduksjon, altså verken grønnsaker eller korn.

     En fornøyd landbrukssjef i Rælingen kommune.
En fornøyd landbrukssjef i Rælingen kommune. Tegner: Ukjent

Hvor flinke er kommunen selv til å bruke økologiske råvarer?
- Tja, det er et vanskelig spørsmål, men jeg kan jo si at en viktig cateringleverandør til kommunen er 100 prosent økologisk, og at vi konsumerer en del der.

Hvordan kan andre kommuner få til den samme økologiske satsingen som Rælingen?
- Det kan de få til ved å skape entusiasme blant bøndene, særlig ved å få med seg de fremtrendene bøndene. I tillegg er det viktig å ha et landbrukskontor som kan jobbe tett med bøndene i forhold til for eksempel tilskuddsrådgivning. Kommuner med trange budsjetter kutter ofte rådgivningsstillingene først, og uten rådgivning blir det vanskelig å få bøndenes engasjement rundt økologisk til å ta av.

Til slutt: Hva er det beste med å være landbrukssjef?
- Landbruket skal være synlig for befolkningen også i bystrøkene, og ikke minst bør produktene fra landbruket være synlige. Vårt kontor ligger i Lillestrøm sentrum, og for noen år tilbake startet vi opp ”Bondens torg”. Målet var å vise frem bonden sammen med produktene fra gården, slik at forbrukerne ser denne koblingen. Dette at bybeboerne får møte bøndene sammen med produktene fra gården skaper legitimitet og godvilje til bondeyrket, noe jeg føler jeg er en viktig oppgave som hele landet har glede av.

For mer informasjon om økologisk jordbruk i Rælingen, ta kontakt med landbrukssjef Knut Samseth på knut.samseth@o2i.net


 

Mat med mer mening

I mai startes det opp et omfattende involveringsprosjekt for å kartlegge forbrukernes kunnskap om norsk mat. 9 kommuner får besøk av Landbruks- og matdepartementet, og håpet er at mange flere kommuner følger etter.

Landbruks- og matdepartementet ønsker å kartlegge forbrukernes kunnskap om norsk mat. Gjennom dialogmøter ønsker departementet å engasjere lokalbefolkningen. Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk håper at flere kommuner deltar i prosjektet ”Mat med mer mening”.

Kalender over kommunene som får besøk av landbruks- og matministeren i forbindelse med ”Mat med mer mening” 2009

29. mai    - Bryne
4. juni      - Brønnøysund
9. juni      - Bodø
13. juni    - Fosen
20. juni    - Hamar
26. juni    - Halden
23. juli     - Stavanger
30. juli     - Trondheim
8. august - Mandal

Kommunebesøk
Med prosjektet ”Mat med mer mening” ønsker Landbruks- og matdepartementet å finne ut hvor mye forbrukerne vet og ønsker å vite om maten de spiser. I løpet av de neste månedene vil i alt ni kommuner få besøk av Landbruks- og matdepartementet, to av disse får besøk av landbruks- og matministeren selv. I oppstartsfasen av prosjektet vil bønder og forbrukere fra alle landets kommuner inviteres med. Her spiller kommunene en viktig rolle i forhold til å spre informasjon og engasjere sine innbyggere og forbrukere. Gjennom møtene ønsker departementet å komme i dialog med lokalbefolkningen om tema som lokal matproduksjon og kvalitetsmerking, og få råd og ideer direkte fra forbrukerne. Dialogmøtene er bøndenes og forbrukernes mulighet til påvirke norsk matpolitikk direkte ved å meddele sine erfaringer og opplevelser til Landbruks- og matdepartementet.

           

 

 

Norske hager, norske produsenter, norske bær. Foto: LMD
Norske hager, norske produsenter, norske bær. Foto: LMD

Kontaktpersoner for prosjektet ”Mat med mer mening”: 
Stine Sem, Landbruks- og matdepartementet,
epost: stine.sem@lmd.dep.no , telefon 22 24 91 19
Astrid Bergmål, Landbruks- og matdepartementet,
epost:  astrid.bergmal@lmd.dep.no , telefon 22 24 91 39.


 

Tror på vekst i matindustrien

Næringen tror mulighetene for vekst i matindustrien er til stede, og optimismen var tydelig til stede da Stein Erik Hagen åpnet nytt pizzabakeri på Stranda i begynnelsen av mai. Administrerende direktør Ola Chr. Rygh i Statens landbruksforvaltning (SLF) var også til stede.

- Klart matindustrien betyr mye for sysselsetting og verdiskapning i kommunene, sier Ola Chr. Rygh, administrerende direktør i SLF. - Det er jo en av våre største industrier.

Torsdag 7. mai åpnet styreleder Stein Erik Hagen i Orkla det nye pizzabakeriet i Grandiosa-fabrikken på Stranda. Åpningen innebærer en investering på 90 millioner, og ledelsen tror den vil gi god avkastning. Konsernsjef Dag Opedal i Orkla tror Stabburet kan bli det første selskapet i Orkla-systemet som oppnår et resultat på over 500 millioner kroner, og mener at det kan skje allerede i år.

    
Ola Chr. Rygh, Administrerende direktør i Statens landbruksforvaltning. Foto: Torbjørn Tandberg
Ola Chr. Rygh, Administrerende direktør i Statens landbruksforvaltning. Foto: Torbjørn Tandberg

Til stede under åpningen sammen med Ola Chr. Rygh var også ordfører Frank Sve i Stranda og Ottar Befring, fylkesmann i Møre og Romsdal.

- Matindustrien betyr også mye for primærprodusentene i hele landet. Det er et gjensidig avhengighetsforhold mellom primærprodusenter og matindustri. Landbrukspolitikken legger rammebetingelsene til rette for dette. Levende og tett dialog med næringsliv og matindustri i den enkelte kommune er en viktig del av oppdraget til alle landbruksmyndigheter, mener Rygh.

Fakta om norsk matindustri:

  • Matindustrien er Norges nest største industribransje. 
  • Matindustrien sysselsatte 48 500 og produserte mat- og drikkevarer for ca. 160 milliarder kroner i 2008. 
  • Totalt var det i overkant av 1400 bedrifter i norsk matindustri i 2008. 
  • Store deler av norsk matindustri er basert på norske råvarer.

Kilde: NILF 2009: ”Mat og industri” Anders R. Nordlund (Red.)

 



Velkommen til landbrukets klimakonferanse

Landbruks- og matdepartementet arrangerer klimakonferanse på Gardermoen 2-3. juni 2009. Blant andre er kommuner og fylkeskommuner er invitert.

Landbruk - en del av klimaløsningen
Landbruks- og matdepartementet inviterer kommuner og fylkeskommuner til den nasjonale konferansen ”Landbruk – en del av løsningen”. Tema for konferansen er landbruk, mat, energi og klima. Konferansen finner sted på Clarion Hotel på Gardermoen den 2.-3. juni.

Konferansen starter den 2. juni kl 11.00, og fortsetter med parallellsesjoner til kl 15.00 den 3. juni.

Det er sendt ut invitasjoner til en rekke instanser; fylkesmennene, fylkeskommunene, kommunene, landbruks- og miljøorganisasjoner, forsknings- og kunnskapsinstitusjoner mv.


 

Landbruk og mat på nett hos KS

KS har endret designet på sin hjemmeside på nett, og landbruksstoffet finner du nå under lenken ”næring”.

Etter at KS fornyet sine nettsider finnes det ikke lenger noe eget menypunkt for landbruk. Det betyr imidlertid ikke at det er mindre landbruksrelatert stoff på KS' sider. I hovedsak finner du stoff som angår landbruks- og matsektoren under overskriften ”Næring”.

Landbruks- og matdepartementet har en samarbeidsavtale med KS om landbruks- og næringsutvikling i kommunesektoren, og aktuelt stoff fra denne avtalen vil ligge på KS' sider. I tillegg jobber KS med å bygge opp en samling ”Gode eksempler i kommunen”, hvor målet er å synliggjøre kommuner og regioner som har skapt utvikling med basis i landbrukets ressurser. Kanskje din kommune er blant eksemplene?

 
KSs hjemmeside, tema næring. Her finner du stoff om landbruk og mat. 
KSs hjemmeside, tema næring. Her finner du stoff om landbruk og mat.


 

Hva skjer?

Her følger en oversikt over landbruks- og matrelaterte arrangementer av interesse for kommuner og fylkeskommuner. Klikk på lenkene for å lese mer.

26. mai: Fellessamling for Innovasjon Norge, Fylkeskommunene og Fylkesmennene (pdf, 29 Kb)
2. - 3. juni: Konferanse om landbruk og klima på Gardermoen
3. - 4. juni: Nasjonal Inn på Tunet-konferanse i Ålesund
28. juni: Dronning Sonja åpner nasjonalt kulturlandskap i Vangrøftdalen i Os kommune