Historisk arkiv

RNB: Mer til rovvilttap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

RNB: Dette er hovedpunkter i Revidert nasjonalbudsjett under Landbruks- og matdepartementet: - Mer til forebyggende og konfliktdempende tiltak i rovviltforvaltningen. - Oppfølging av E.coli-saken. - Elektronisk sporbarhetssystem i matkjeden. - Alternativ til bruk av dyr i forskning. - Oppretting av NOFIMA.

RNB: Dette er hovedpunkter i Revidert nasjonalbudsjett under Landbruks- og matdepartementet

  • Mer til forebyggende og konfliktdempende tiltak i rovviltforvaltningen
  • Oppfølging av E.coli-saken
  • Elektronisk sporbarhetssystem i matkjeden
  • Alternativ til bruk av dyr i forskning 
  • Oppretting av NOFIMA.

- For å holde husdyrholderne mest mulig skadesløse når de av dyrevernmessige hensyn må ta dyr ned fra beite pga rovdyr, blir det nå innført en kompensasjonsordning, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Forebyggende og konfliktdempende tiltak i rovviltforvaltningen
Bevilgningen til forebyggende og konfliktdempende tiltak i rovviltforvaltningen økes med 4 millioner kroner.  Når Mattilsynet med hjemmel i dyrevernloven fatter vedtak om beiterestriksjoner for storfe og småfe, skal det praktiseres en ordning med utbetaling av kompensasjon. Statens naturoppsyn skal bistå lokale fellingslag ved skadefelling under beitesesongen for sau.

Oppfølging av E.coli-saken
I 2006 opplevde Norge et alvorlig sjukdomsutbrudd forårsaket av E.coli-baterien. Et regjeringsoppnevnt utvalg med oppdrag å vurdere hvordan saken ble håndtert avga sin rapport i desember 2006. Utvalget kom med en rekke anbefalinger. Spesielt peker utvalget på behov for klarere ansvarsforhold mellom ansvarlige etater, bedre rutiner for samhandling, bedre rutiner for kommunikasjon samt bedre rutiner for involvering av fagkompetanse.

Utvalgets anbefalinger følges opp gjennom en tett dialog mellom Helse- og omsorgsdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Mattilsynet og Folkehelseinstituttet. For de fleste av anbefalingene har departementene, i samråd med de to etatene, satt frist for oppfølgingen til 1. juli 2007, og har fått rapportert at dette oppfølgingsarbeidet skjer etter planen.

For å styrke innsatsen og avklare ansvaret for oppklaringsarbeid ved sykdomsutbrudd etableres det en permanent innsatsgruppe, omtalt Matsmittekomiteen eller Matkripos.

- Mattilsynet, andre berørte etater og næringen har fulgt opp E.coli-utvalgets anbefalinger på en god måte. Vi har nå en sterkere beredskap og er bedre forberedt dersom det oppstår nye situasjoner med matsmitte, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Elektronisk sporbarhetssystem i matkjeden
I samarbeid med aktører i matkjeden er Regjeringen i ferd med å utrede  et elektronisk sporbarhetssystem i  matkjeden. E.coli-utbruddet i 2006 viste at det er behov for en forbedring av sporingssystemene for mat fra produsent til forbruker. Målet er å etablere en nasjonal, elektronisk infrastruktur for effektiv utveksling av informasjon i matkjeden innen utgangen av 2010. Dette vil legge grunnlag for bedre beredskap, økt mattrygghet og økt verdiskaping i alle ledd.

Alternativ til bruk av dyr i forskning
Det blir opprettet et nasjonalt kompetansesenter for alternativ til bruk av dyr i forskning i samarbeid mellom Landbruks- og matdepartementet og Fiskeri- og kystdepartementet. Sekretariat er lagt til Veterinærinstituttet. Arbeidet tar sikte på å redusere, forbedre og erstatte bruken av forsøksdyr i Norge.

NOFIMA opprettes
Regjeringen fremmer forslag om realisering av et nasjonalt næringsrettet forskningsselskap innenfor blågrønn sektor. NOFIMA er arbeidsnavnet for det nye næringsrettede forskningskonsernet med akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien som viktigste markedssegmenter.

Selskapet skal være operativt fra 1. januar 2008 og dannes ut fra nåværende  Akvaforsk as, Fiskeriforskning as, Matforsk as, Norconserv as samt relevant næringsrettet FoU-aktivitet ved forvaltningsinstituttene Havforskningsinstituttet, Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) og  Veterinærinstituttet. Hovedkontoret legges til Tromsø. Det etableres datterselskaper i Bergen, Tromsø  og Ås.

Andre punkter

  • Trondheimsavdelingen av Veterinærmedisinsk Oppdragssenter AS (VESO) ble fra 1. mars 2007 innlemmet i Veterinærinstituttet. Overtakelsen innebærer en økt satsing på helse og sykdom hos viltlevende dyr og fisk for Veterinærinstituttet.
  • Den kommersielle laboratorievirksomheten ved Bioforsk skilles ut. 16 ansatte har fått tilbud om stilling ved Analycen AS, som også har overtatt instrumenter og utstyr. Arbeidsplassene flyttes fra Ås til Moss. 
  • Det foreslås at Landbruks- og matdepartementet gis fullmakt til direkte salg til Skedsmo kommune av en del av arealet på Kjeller gård til tomter til barnehager, skoler og bo- og behandlingssenter.
  • Det bevilges 1 million kroner til opprensking i gamle DDT-deponier ved Prestebakke skogplanteskole i Halden. Dette markerer starten på siste fase av et flerårig samarbeid mellom Landbruks- og matdepartementet, Statens forurensingstilsyn og en rekke skogplanteskoler når det gjelder slik opprensking ved flere skogplanteskoler. 
  • Stortinget har tidligere vedtatt å forby kastrasjon av hanngris fra 2009. Det ble satt som forutsetning at griseslakt skal være uten rånelukt før forbudet kunne la seg gjennomføre. Det er iverksatt et omfattende forskningsprogram for å oppnå dette. Det er nå gjort en evaluering av den pågående forskningen. Denne slår fast at forskningen holder et høyt faglig nivå, men at det ikke er mulig å fjerne problemene innen 2009. Landbruks- og matdepartementet vil på bakgrunn av den omtalte forskningen komme tilbake til Stortinget med saken på egnet måte.  

Kontaktperson: Seniorrådgiver Ståle Norang, 41 43 80 11