Historisk arkiv

Økologisk: 52 kommuner satser økologisk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Økologisk: 52 kommuner blir med på det store Økoløftet som Landbruks- og matdepartementet drar i gang sammen med Kommunal- og regionaldepartementet. Kommunene skal bidra til å øke produksjonen og forbruket av økologisk mat.

Økologisk: 52 kommuner blir med på det store Økoløftet som Landbruks- og matdepartementet drar i gang sammen med Kommunal- og regionaldepartementet. Kommunene skal bidra til å øke produksjonen og forbruket av økologisk mat. De 31 ulike prosjektene får til sammen inntil 20 millioner kroner i statlig støtte fordelt på 2008 og 2009.

Regjeringen har satt seg som mål at 15 prosent av både produksjonen og forbruket av mat skal være økologisk i 2015. For å oppnå dette, er det viktig å ha gode samarbeidspartnere - ikke minst innen offentlig sektor.

- Norske kommuner har tatt utfordringen med å lage prosjekter som bidrar til at det er mulig å nå målet om 15 prosent i 2015. Dette er en viktig milepæl i arbeidet med å øke produksjonen og forbruket av økologiske landbruksvarer, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

- Jeg er fornøyd med at kommunene tar ansvar for å endre vaner og holdninger. Kommunene er store bestillere og vil gjennom dette prosjektet vise at deres innsats utgjør en forskjell, sier kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Kommunenes satsing
Landbruks- og matdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet lanserer satsingen Økoløft i kommuner. Departementene har i samarbeid plukket ut 31 prosjekter med 52 kommuner involvert.

Kommunene har planlagt et vidt spekter av tiltak i sine prosjekter. Målet for alle er å øke forbruket av økologiske matvarer i en eller flere av kommunens egne virksomheter som kantiner, omsorgsinstitusjoner, skoler eller barnehager.

Svært mange av prosjektene vil også arbeide for at flere av kommunens bønder skal legge om til økologisk drift og mange vil også drive informasjons- og holdningsskapende arbeid som retter seg mot kommunens innbyggere. Mange av kommunene har bedrifter som arbeider med videreforedling og omsetning av økologisk mat og som på ulike måter vil bli koplet inn i prosjektene.

Økologisk: Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa og landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. Foto: Foto: Arve Gladheim, SLF
Økologisk: Både landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen og kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa var tilstede på Nøstehagen bo- og omsorgssenter i Lier i dag, da det ble offentliggjort hvilke av landets kommuner som får status som foregangskommuner for utvikling av produksjon og forbruk av økologiske matvarer.  Regjeringen har som mål at 15 prosent av matproduksjonen og matforbruket i 2015 skal være økologisk. Foto: Arve Gladheim, SLF.

Kommunene bidrar
Status som Økoløft-kommune innebærer at kommunene selv må bidra med minst 50 prosent egenandel i prosjektene. Interessen om ordningen har vært stor.

Søknadene er vurdert av Statens landbruksforvaltning og en referansegruppe sammensatt av representanter for Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Oikos, KS og fylkesmennene. Departementene har deretter valgt ut Økoløft-kommunene på grunnlag av referansegruppens innstilling. Søknadene er vurdert på grunnlag av kriteriene som ble kunngjort ved utlysing av Økoløft-satsingen tidlig i september 2007.

Utvikling av økologisk produksjon og forbruk vil kreve et løft også på kompetansesiden for mange kommuner. Økoløft-kommunene vil få tilbud om to dagers gratis rådgivning fra Bioforsk, Matforsk og Stiftelsen Ullandhaug gård som har gått sammen om å skreddersy et rådgivningstilbud for dette formålet.

Kontaktperson
Gunnar Syverud, LMD mobil 90 95 47 13
Kjersti Bjørgo, KRD mobil 97 16 48 35