Historisk arkiv

Smakens uke 2011, 31. oktober - 6. november

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Smakens uke logo 

Landbruks- og matdepartementet og Fiskeri- og kystdepartementet inviterer til å delta i Smakens uke, 31. oktober til 6. november. Smakens uke arrangeres i samarbeid med Opplysningskontorene i landbruket, Nofima, Norges Kokkemesteres Landsforening og Eksportutvalget for fisk. Hensikten er å øke bevisstheten rundt matkvalitet og matglede.

Smakens uke er årlig begivenhet i mange land, også Norge. I år arrangeres uka for sjette gang. Også i år rettes oppmerksomheten spesielt mot barn og unge. Voksne spisegjester ved flere norske kantiner vil kunne ta del i markeringen av smakens uke.

Undervisningsopplegg og elevquiz
Opplysningskontorene i landbruket og Landbruks- og matdepartementet tilbyr et eget undervisnings-opplegg for 6. klasse-trinn som kan benyttes under Smakens uke. I år er det nesten 700  skoler som aktivt gjennomfører ulike smaksforsøk med elevene, noe som innebærer mer enn en dobling fra i  fjor.

Alt undervisningsmateriale finner du til høyre på denne siden, inkludert smaksquiz for elevene.

Kantineprosjektet
Det er mulig å spre mye matglede i kantiner. Derfor gjennomfører Norges Kokkemesteres Landsforening og Eksportutvalget for fisk et eget prosjekt for å gjøre kantinebrukere mer oppmerksomme på smak og smaksopplevelser.

Kick-off og Smakstreff
Torsdag 27. oktober arrangerte Nofima og Norges Kokkemesteres Landsforening et kick-off for Smakens uke på Måltidets hus i Stavanger for 180 6.-klassinger fra naboskolene, og tirsdag 1. november arrangerer Opplysningskontorene i landbruket og Norges Kokkemesteres Landsforening Det store smakstreffet på Ranheim skole i Trondheim for 400 6.-klassinger.

   
Smoothie smaker surt

Smoothie smaker surt (Foto: Johnny Syversen)

Bevissthet om smak
Bevissthet rundt matglede og smak er formålet med Smakens uke. I løpet av uken introduseres de fem grunnsmakene.