Historisk arkiv

CO2-håndtering til u-land gjennom grønne utviklingsmekanismer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Norge vil at miljømessig forsvarlige prosjekter med CO2-håndtering skal godkjennes som grønne utviklingsmekanismer (CDM) under Kyotoprotokollen.

Avdelingsdirektør Håvard Toresen i Miljøverndepartementet holdt Norges innlegg på møtet i Klimakonvensjonens underkomite for vitenskap og teknologi på FNs klimakonferanse på Bali.

­- For Norge er det en forutsetning at karbonfangst og -lagring i systemet med grønne utviklingsmekanismer skjer innenfor miljømessig forsvarlige rammer. Dette vil også være den beste måten å utvikle godkjente utslippsreduksjoner fra slike CDM-prosjekter på, sa han.

Klimaendringene er mest merkbare i de fattigste og mest sårbare landene i verden, land som selv ikke har skylden for den globale oppvarmingen. Økt vekst i disse landene medfører økt energibruk og dermed trussel om alvorlige klimaendringer.

- Det er viktig å finne løsninger som gjør det mulig for utviklingsland å unngå at økonomisk utvikling gir samme type utslippsvekst som dagens industriland har vært gjennom. CO2-håndtering vil være en viktig teknologi for å fremme en slik utvikling. Inkludering av CO2-håndtering i CDM-systemet vil være et viktig virkemiddel for at teknologien skal kunne tas raskere i bruk i land uten utslippsforpliktelser, sa Håvard Toresen.

Etter energieffektivisering er CO2-fangst og -lagring ansett som teknologien med høyest potensial for globale CO2-reduksjoner. Å legge grunnlag for at denne teknologien kan bli tatt i bruk globalt, vil også være viktig for å unngå en temperaturøkning på mer enn 2 grader.