Historisk arkiv

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim:

- Håper klimanøytralt nettverk kan gi inspirasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim deltok torsdag i lanseringen av et nytt klimanøytralt nettverk for land, byer og organisasjoner som har satt seg som mål å bli klimanøytrale. – Jeg håper nettverket vil inspirere flere til å sette seg høye mål i klimaarbeidet, sier han.

Nettverket ble lansert på en pressekonferanse i forbindelse med toppmøtet i FNs miljøprogram UNEP i Monaco. Erik Solheim representerte Norge, mens ordfører Torill Rollstad Larsen representerte Arendal. Arendal har satt seg som mål å bli klimanøytralt i løpet av 2008.

De andre landene som deltar i nettverket, er Costa Rica, New Zealand, Monaco og Island.

- Den norske regjeringen har satt som et mål at Norge skal bli klimanøytralt innen 2030. Det skal vi klare ved å redusere klimagassutslippene hjemme, og kompensere for egne utslipp gjennom tiltak i andre land. Denne pressekonferansen i seg selv gjør meg veldig optimistisk. For et år siden hadde jeg aldri hørt ordet klimanøytral eller tenkt over muligheten. Nå snakker alle om det, sa Solheim.

Han sier det vil ta tid å nå dette målet.

- Men på vei mot målet kan små land, byer og selskaper gjøre det de kan for å bli klimanøytrale. Dette stimulerer fantasien, sa han.

UNEPs leder Achim Steiner sa at UNEP er stolt over å lansere en global plattform der man kan knytte land, byer og selskaper sammen i arbeidet med å redusere klimagassutslippene.

- Lanseringen av det klimanøytrale nettverket gir en klar beskjed om at det ikke er noen grunn til å vente. Flere må utforske muligheten til å bli klimanøytrale, sa han.

Nettverket er et nettbasert prosjekt som skal bidra til utveksling av erfaring og ideer mellom de ulike landene, byene og selskapene. De fem landene som er først ute har svært ulike utfordringer og tilnærminger til klimaspørsmålet.