Historisk arkiv

Folkelig deltakelse skal bidra til å bygge kunnskap om biologisk mangfold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Rapporteringsverkøyet Artsobservasjoner lanseres 5. mai

Norge har som mål å stanse tapet av biologisk mangfold innen 2010. For å oppnå dette må vi imidlertid først vite mer om hvilke arter som faktisk finnes i landet vårt. I arbeidet med å bygge opp et tilstrekkelig kunnskapsgrunnlag er det viktig at alle får mulighet til å bidra, også vanlige naturinteresserte mennesker som daglig, og over hele landet, gjør viktige artsobservasjoner. Derfor har Artsdatabanken, på oppdrag fra Miljøverndepartementet, utviklet et fritt tilgjengelig, nettbasert rapporteringsverktøy for observasjoner av arter. Den nye tjenesten lanseres i dag, og har fått navnet Artsobservasjoner.

Nettstedet www.artsobservasjoner.no ble tilgjengelig for alle interesserte fra 5. mai, og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim foretok den offisielle åpningen.

- Jeg håper og tror at dette vertøyet kan skape engasjement hos både amatører og profesjonelle, og at det faktisk kan bidra til ny og viktig kunnskap om mangfoldet av arter i norsk natur, sa Erik Solheim.

En uutnyttet ressurs
Norge har et høyt antall naturinteresserte mennesker som oppholder seg mye ute i naturen, enten i sin fritid eller i forbindelse med jobb. Disse observerer stadig dyr og planter, og mange tar også vare på denne informasjonen i form av notater, lister og feltdagbøker. En del fotograferer også det de ser.

Vanlige menneskers utallige artsobservasjoner utgjør en stor kunnskapsressurs, som dersom den samles, vil gi oss mye ny, og viktig kunnskap om hvilke arter som finnes og hvor. Så langt har vi imidlertid manglet et felles rapporteringssystem for artsfunn, og denne ressursen har derfor i stor grad vært uutnyttet.

Hva er Artsobservasjoner?
Rapporteringssystemet Artsobservasjoner gjør det mulig å nyttegjøre seg den kunnskapen naturinteresserte mennesker opp igjennom årene har samlet, og kommer til å samle i årene fremover. Dermed er en viktig brikke i arbeidet med å bedre kunnskapen om det norske biologiske mangfoldet på plass.

I Artsobservasjoner kan alle og enhver på frivillig basis registrere sine funn av arter og også laste opp bilder. Når en observasjon er lagt inn i systemet blir den umiddelbart synlig for allmennheten. Informasjonen deles dermed med andre naturinteresserte, med forskere og myndigheter. Spesielt interessante funn blir kvalitetssikret og eventuelt verifisert av eksperter oppnevnt for de forskjellige artsgruppene.

Artsobservasjoner inneholder funksjonalitet som gjør tjenesten attraktiv å bruke. Systemet holder orden på den enkeltes registreringer, og tjenesten fungerer dermed som en digital feltdagbok. Moderne, brukervennlig kartfunksjonalitet gjør det enkelt å se egne og andres registreringer på den målestokk man ønsker (zoom). Brukeren kan lage egne bildegallerier, og det finnes en rekke muligheter for å lage og skrive ut kart, artslister, figurer m.m. med egne og andres registreringer.

Hva kan registreres?
Artsobservasjoner inneholder fire moduler for registrering av følgende artsgrupper: fugler, planter (karplanter, moser, alger), sopp og lav, småkryp (sommerfugler, biller, edderkopper og andre invertebrater), pattedyr, krypdyr og amfibier.
 
For brukerne er det viktig å være klar over at informasjon om en del sensitive arter ikke vil bli gjort tilgjengelig for offentligheten annet en på kart i oversikts-målestokk. Denne typen data kan imidlertid bli videreformidlet unntatt offentligheten til myndigheter som trenger informasjonen. 
 

Hvem står bak?
Artsobservasjoner er utviklet av Artsdatabanken, som fikk bevilget midler til dette arbeidet fra Miljøverndepartementet i revidert statsbudsjett 2007. Utviklingsarbeidet har skjedd i nært samarbeid med den svenske ArtDatabanken, som har stilt til rådighet IT-systemet som ligger til grunn for den tilsvarende svenske rapporteringstjenesten Artportalen.

Den norske tjenesten er bygd opp i samarbeid med en prosjektgruppe som består av organisasjoner tilknyttet Samarbeidsrådet for biologisk mangfold (SABIMA). Dette er Norsk Ornitologisk Forening, Norsk Botanisk Forening, Norges Sopp- og Nyttevekstforbund, Norsk Entomologisk Forening og Norsk Zoologisk Forening.

De samme fem organisasjonene vil ha en viktig rolle i å kvalitetssikre, verifisere og rapportere observasjonene som registreres i Artsobservasjoner.

Kontaktinformasjon:
Direktør Ivar Myklebust
Epost: Ivar.Myklebust@artsdatabanken.no
Telefon: 73 59 21 51
Mobil: 95 13 31 31

Seniorrådgiver Nils Valland
Epost: Nils.Valland@artsdatabanken.no
Telefon: 73 59 23 01
Mobil: 92 41 20 37.