Historisk arkiv

Bok om norsk-russisk miljøvernsamarbeid gjennom 20 år

Fra svarte skyer til helleristninger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

- Vi er avhengige av et godt samarbeid med Russland for å ta vare på miljøet i grenseområdene og i Barentshavet. Det er derfor nyttig å trekke erfaringer fra 20 års miljøvernsamarbeid med Russland, sier miljøvernminister Erik Solheim.

Fra svarte skyer til helleristninger omhandler de siste 20 års miljøvernsamarbeid mellom Norge og Russland. Boka er skrevet av forskerne Geir Hønneland og Lars Rowe ved Fridtjof Nansens institutt og gir god innsikt i de politiske rammebetingelsene for samarbeidet.

Den norsk-russiske miljøvernkommisjonen har hatt et omfattende samarbeidsområde, som har omfattet å stanse alvorlige forurensing, bevaring av trekirker og helleristninger, forvaltning av felles arter som isbjørn og ismåke, og økoturisme i nasjonalparker.

Da samarbeidet startet i 1988 var grensen mellom Norge og Sovjetunionen grensen mellom to verdensallianser. Miljøvernsamarbeidet ble et middel til å opprette normale naborelasjoner med Russland etter den kalde krigen. Det store nettverket av kontakter som er bygget opp, er et av bevisene på at dette har lykkes.

Les mer om boken hos forlaget