Historisk arkiv

Finsk-russisk ulv har etablert seg i Hedmark

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Det er påvist en ny østlig innvandrer i den skandinaviske ulvestammen. DNA-analyser viser at en hannulv fra den finsk-russiske ulvestammen trolig har dannet par med tispa i Julussa-reviret i Hedmark, og sporingsundersøkelser i området tyder på at det kan bli født valper i dette reviret i år.

Det er påvist en ny østlig innvandrer i den skandinaviske ulvestammen.
DNA-analyser viser at en hannulv fra den finsk-russiske ulvestammen trolig har dannet par med tispa i Julussa-reviret i Hedmark, og sporingsundersøkelser i området tyder på at det kan bli født valper i dette reviret i år.

- Det er allerede påvist effekter av innavl i den skandinaviske ulvestammen, og jevnlig gentilførselen utenfra er svært verdifullt for å sikre en levedyktig ulvebestand, sier statssekretær Heidi Sørensen.

Den skandinaviske ulvestammen teller nå rundt 230 dyr, noe som ifølge forskerne er for lite til å hindre at innavl får negative følger for dyrene. Det er allerede påvist effekter av innavl i den isolerte skandinaviske ulvestammen, og det er et stort behov for gentilførsel utenfra. Østlige innvandrere er viktig for å bidra til en levedyktig skandinavisk ulvebestand, og ifølge forskerne må vi ha 3-5 ulv som vandrer inn og får valper i hver femårsperiode fremover for å redusere de negative følgende av innavl. Statssekretær Heidi Sørensen påpeker at den finsk-russiske hannulven må bidra i reproduksjon før man kan snakke om en reell gentilførsel, og det blir derfor veldig spennende å følge utviklingen i dette reviret utover våren.

I 2008 ble det påvist en finsk-russisk innvandrer som etablerte seg og fikk valper i Sverige. Også andre individer fra den finsk-russiske stammen er påvist nord i Skandinavia de senere årene, men så langt har kun et fåtall lykkes med å gå den lange veien og etablere seg i Sør-Skandinavia.

Les saken på Rovviltportalen hos Direktoratet for naturforvaltning