Historisk arkiv

Bærekraftig bruk av skog i Brasil

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er imponert over hva lokale myndigheter i den brasilianske provinsen Acre har fått til av skogbevaring på få år. Han fikk selv se eksempler på dette da han besøkte provinsen onsdag.

Under besøket i byen Xapuri fikk ministeren blant annet se hvordan man nå tapper gummi av trærne som vokser naturlig i regnskogen framfor å hugge skog for å lage store gummitrærplantasjer. Denne gummien blir blant annet brukt til å lage kondomer ved en lokal fabrikk.

- Det er utrolig gledelig å se hvor mye som har skjedd i dette området siden jeg sist besøkte det i 1992. Avskogingen er redusert dramatisk og myndighetene samarbeider nå tett med lokalbefolkningen i å skape lokale bedrifter og arbeidsplasser basert på en bærekraftig bruk av skogen.

Solheim fikk også besøke en fabrikk som lager gulv. Trærne de hugger er spesilet valgt ut for ikke å legge store områder helt bare. Bare en viss andel av trærne i et område blir hugget.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim på besøk i en trefabrikk i Acre. Foto: Miljøverndepartementet.
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim på besøk i en trefabrikk i Acre. Foto: Miljøverndepartementet.

- Acre reiser med en egen delegasjon til Københavnmøtet. Det de har fått til her bør være en inspirasjon for alle andre som er i samme situasjon.

Solheim besøkte også hjemmet til den brasilianske skogaktivisten Chico Mendez, som ble myrdet i sitt hjem i 1988.

Under besøket i Brasil vil Solheim også ha møter med den brasilianske utenriksministeren Celso Amorim og miljøvernministren Carlos Minc.