Historisk arkiv

Forsvarlig uttak og styrket overvåking av bjørn i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Økt uttak av bjørn de siste årene er en naturlig utvikling sett i sammenheng med den positive bestandsutviklingen for bjørn, og skadeomfanget de senere år, sier statssekretær Heidi Sørensen. Vi har fortsatt en stor overvekt av unge hannbjørner i bestanden, og er langt unna å nå bestandsmålet for bjørn, men DNA- analysene viser likevel en bjørnebestand i vekst. For å dempe datakonflikten om bestandsstørrelsen av bjørn vil overvåkingsarbeidet fra og med i år bli styrket ved at det årlig skal samles inn prøver for DNA-analyse i hele landet.

Bestandssituasjonen for bjørn i Norge er sterkt påvirket av bestandssituasjonen på svensk side. Bjørnestammen i Skandinavia ble i 2008 vurdert til å bestå av ca 3000 individer, hvorav ca 2 % av individene har fast tilhold i Norge.

Bestandsestimering av bjørn i Norge med bruk av DNA-analyser ble først tatt i bruk i 2006, hvor det ble samlet inn prøver i Trøndelag og Nord-Norge. I 2007 ble det samlet inn prøver i Sør-Norge. Innsamlingene i 2008 ble fokusert på områder hvor det var ventet å finne hunnbjørner. Total ble det identifisert 120 individer, som er et minimumsanslag for bjørn som har vært i Norge i løpet av sommeren og høsten 2008. Det ble i 2008, som tidligere, påvist vesentlig flere hannbjørner enn hunnbjørner og at hunnbjørner kun er utbredt langs grensen mot nabolandene våre. For å dempe datakonflikten om bestandsstørrelsen av bjørn vil overvåkingsarbeidet fra og med i år bli styrket ved at det årlig skal samles inn prøver for DNA-analyse i hele landet.

Samtidig med økende aktivitet av bjørn innenfor flere regioner har tap av sau til bjørn økt i noen områder de siste årene. I 2007 og 2008 var det en årlig total avgang på 12 bjørner. Foreløpig er det en avgang på 7 bjørner i 2009. Tatt i betraktning at vi forvalter en felles bestand med Sverige, og at det normalt ikke gis fellingstillatelser på binner med unger, er uttaket innenfor grensen av hva som er forsvarlig uten at det er skadelig for bestandens overlevelse. Rovviltforliket har en todelt målsetting om både å ivareta hensynet til beitebruk, og hensynet til levedyktige rovviltbestander. Dette innebærer at det i kombinasjon med målrettet forebyggende arbeid også må gjennomføres uttak av bjørn som forårsaker tap av beitedyr når vilkårene for slik felling er oppfylt.