Historisk arkiv

Satsing på økt kunnskap om naturmangfoldet gir resultater:

Hele 72 nye arter for Norge er funnet!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

I et kartleggingsprosjekt er det funnet 72 arter som tidligere ikke er rapportert fra Norge. Artene inkluderer blant annet biller, tovinger, veps og edderkopper. De fleste artene er funnet på lokaliteter som også er viktige levesteder for truede arter, og prosjektet har også påvist hele 277 rødlistearter. – Jeg er svært glad for at innsatsen vår gir viktig ny kunnskap om norsk artsmangfold, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

De nye resultatene som nå presenteres er et resultat av et samarbeid mellom Artsprosjektet og Nasjonalt program for kartlegging og overvåking av biologisk mangfold. Kartleggingsprosjektet har vært ledet av Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Artsprosjektet, som ble startet i 2009, har gitt økonomisk støtte til arbeidet med rapporten. Et sentralt mål for Artsprosjektet er å styrke kunnskapen om arter i Norge, med spesiell vekt på dårlig kjente arter og artsgrupper. Det er et nært samarbeid med Sveriges artsprosjekt, som startet i 2002 og har et årlig budsjett på over 60 mill. svenske kroner. I Norge er budsjettet i oppstartåret 2009 på 20 mill. kr. som finansieres av Miljøverndepartementet. 

- Det er et moralsk ansvar å ta vare på naturmangfoldet. I tillegg er naturmangfoldet vår livsforsikring, og nødvendig for å opprettholde vårt livsgrunnlag. Vårt mål er å hindre at plante- og dyrearter dør ut i Norge, understreker Erik Solheim. 

Eksperter regner med at det finnes rundt 60 000 arter i Norge, men hittil kjenner vi bare 40 000 av dem. For mer enn halvparten av de 40 000 kjente artene vet man for lite til å kunne vurdere om de er truet eller ikke. Kunnskapsbehovet er dermed meget omfattende.

- Jeg er svært tilfreds med at Artsprosjektet allerede i sitt første år har bidratt til å få fram slike spennende resultater!  I årene som kommer blir det svært viktig å styrke Artsprosjektet ved å få på plass også forskningsdelen av prosjektet. Også kartleggingen og overvåkingen av naturmangfoldet i Norge må styrkes, avslutter miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Les mer om saken. (Artsdatabanken)