Historisk arkiv

Kulturarv i hardt vær – mye å tape og alt å vinne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

- Klimaendringene kan få store konsekvenser for våre kulturminner, sa statssekretær Heidi Sørensen på en nordisk konferanse om klima og kulturarv på Nobels Fredssenter. – Samtidig har kulturminnesektoren mye kunnskap å bidra med i arbeidet med klimatilpasning, sa Sørensen.

- Klimaendringene kan få store konsekvenser for våre kulturminner,  sa statssekretær Heidi Sørensen på en nordisk konferanse om klima og kulturarv på Nobels Fredssenter.  – Samtidig har kulturminnesektoren mye kunnskap å bidra med i arbeidet med klimatilpasning, sa Sørensen.

Smelting av isbreer og snøfonner i høyfjellet har ført til nye funn av arkeologisk materiale som har ligget bevart under isen.  -Nå opplever vi at isbreene trekker seg tilbake, og ut av isen dukker det opp kulturminner som vi må sikre for ettertiden, sa Heidi Sørensen. Hun viste til prosjektet ”Klimapark 2469”, som er et formidlings, forsknings- og verdiskapningsprosjekt knyttet til klimaendringer, kulturminner og høyfjellsnatur.

Konferansen på Nobels Fredssenter markerte prosjektet ”Effekter av klimaendringer på kulturminner og kulturmiljø”, som er et nordisk samarbeidsprosjekt, ledet av Riksantikvaren i Norge. Målet med prosjektet er å sette kulturminneforvaltere bedre i stand til å møte de varslede klimaendringene, og å styrke samarbeidet mellom de nordiske kulturminneforvaltningene. Prosjektet er finansiert av Nordisk ministerråd.

På konferansen kom det frem at kulturminneforvaltningen har mye kunnskap og lang erfaring når det gjelder klimapåvirkning på kulturminner. Kulturminner som har overlevd ulike klimabelastninger er en unik kilde til kunnskap. De stående stavkirkene er gode i eksempler, siden de har overlevd i nesten 1000 år. Kunnskap om materialer og bygningskonstruksjoner, kunnskap om hvor bygninger plasseres i landskapet i forhold til vind, ras og flom eller kunnskap om tidligere tiders klimaendringer er en type kunnskap som klimaforskere og samfunnet for øvrig vil få mer og mer bruk for i tida framover.

Les Heidi Sørensens foredrag 

Les mer om dette på Riksantikvarens nettsider

Denne skoen er 3400 år gammel og ble funnet i nærheten av Juvassbreen i Jotunheimen. Den brukes nå til å formidle sammenhengen mellom klima og kulturarv i prosjektet Klimapark 2469. Foto: Oppland fylkeskommune.
Denne skoen er 3400 år gammel og ble funnet i nærheten av Juvassbreen i Jotunheimen. Den brukes nå til å formidle sammenhengen mellom klima og kulturarv i prosjektet Klimapark 2469. Foto: Oppland fylkeskommune.