Historisk arkiv

Nærmere en tredjedel av sjøfuglene er oljeskadet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Tallet på oljeskadde sjøfugler etter grunnstøtingen av ”Full City” blir stadig høyere. Tidligere viste kartleggingen at 10-15 prosent av fuglene var tilgriset av olje, nå har andelen økt til 30 prosent. Ærfuglene er hardest rammet. Nærmere to tredjedeler av denne arten har fått olje i fjærdrakten.

Tallet på oljeskadde sjøfugler etter grunnstøtingen av ”Full City” blir stadig høyere. Tidligere viste kartleggingen at 10-15 prosent av fuglene var tilgriset av olje, nå har andelen økt til 30 prosent.  Ærfuglene er hardest rammet. Nærmere to tredjedeler av denne arten har fått olje i fjærdrakten.

– Dette er en dramatisk økning og det utgjør en stor andel av sjøfuglene. De nye tallene gir grunn til stor bekymring og vi vet ennå ikke hvor store disse tallene blir til slutt, sier miljøvernminister Erik Solheim.

Totalt har Statens naturoppsyn (SNO) registrert rundt 3 700 fugler i området, og 750 – 900 av disse er skadet av oljesølet. I tillegg til dette er rundt 300 fugler funnet døde eller avlivet.  I underkant av 100 er nå tatt inn til vasking og rehabilitering.

Det er grunn til å tro at tallet vil øke ytterligere i tida framover.
– Jeg er imponert over den innsatsen med rehabilitering av oljeskadet sjøfugl som legges ned av frivillige og eksperter, sier Solheim.

De oljeskadde sjøfuglene er i hovedsak funnet i den vestlige delen av Larvik kommune i Vestfold, samt Bamble og Kragerø kommuner i Telemark. Videre sørover langs kysten er det få oljeskadde fugler.
Andelen oljeskadde fugler er større enn tidligere registrert. 

Til nå er det registrert oljeskader på rundt 30 arter, og ærfugl utgjør ca 60 % av dette. I tillegg er det en del måker og storskarv. Av rødlistearter er det registrert skader på teist, sjøorre, makrellterne og hettemåke. 
– Sjøfuglene er utsatt for mange trusler i Norge. Når oljeutslipp av et slikt omfang kommer i tillegg, kan det være dramatisk for arter som allerede er på rødlista, sier Solheim. – Vi vil derfor fokusere spesielt på disse artene i etterundersøkelsene som er planlagt.

I tillegg til de fuglene som holder til fast i dette kystområdet, står vi nå foran høsttrekket til en rekke arter. Mange vadefugler er allerede på vei sørover og på de kjente rasteplassene på Mølen, Stråholmen og Jomfruland er en rekke vadefugler blitt tilgriset med olje.  Dette innebærer at stadig flere fugler og arter kan bli rammet.

Artsdatabanken sine registreringer av oljeskadde fugler blir kontinuerlig oppdatert her http://artsobservasjoner.no/fugler/uttag_obstabell.asp?syfteid=477&fromyear=2009&tomyear=2009
En oppsummering av observasjonene i Artsdatabanken ligger på Norsk Ornitologisk Forening sine nettsider: http://www.birdlife.no/naturforvaltning/nyheter/?id=474