Historisk arkiv

Naturarven som verdiskaper

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

- Vår natur og våre verneområder skal bli en viktig ressurs i samfunnsutviklingen, sa statssekretær Heidi Sørensen i sin innledning om Verdiskapningsprogrammet for naturarven. Sørensen har innledet om programmet på regionale møter i Oslo, Kristiansand, Bodø og Trondheim i uke 4 og 5.

Kulturlandskap i Gjelvilvassdalen, som ligger i randsonen til landskapsvernområdet i Trollheimen i Sør-Trøndelag. Foto: Marianne Gjørv.
Kulturlandskap i Gjelvilvassdalen, som ligger i randsonen til landskapsvernområdet i Trollheimen i Sør-Trøndelag. Foto: Marianne Gjørv.

- Med Verdiskapningsprogrammet for naturarven vil regjeringen støtte lokale prosjekter som bruker naturarven til beste for lokalsamfunnene, sier Sørensen . -Vi skal legge bedre til rette for turister og besøkende i og rundt store verneområder, slik at inntektene fra reiselivet kan øke. På denne måten kan naturvernet bidra til at distriktene får flere bein å stå på. Norge er Europas grønne lunge og vi har ikke utnyttet det potensialet fullt ut, sier hun.

- Nå håper jeg vi får inn mange skisser med gode ideer, sier Sørensen videre. Hun oppfordrer folk til å sende inn skisser innen fristen, selv om de ikke er helt ferdig utviklet.  Det er helt uforpliktende å sende inn en skisse. Skissene sendes til Fylkesmannen i det aktuelle fylket. Hvis søknaden omfatter  flere fylker, sendes kopi til ulike fylkesmenn. Fristen for å sende inn prosjektskisser er 13. februar.

Miljøverndepartementet samarbeider med Kommunal- og regionaldepartementet om Verdiskapningsprogrammet for naturarven, som skal vare til  2013. Programmet får til sammen 10 millioner kroner i 2009 fra de to departementene. 

Heidi Sørensen er glad for det store engasjementet på de regionale møtene om programmet. Over 260 interesserte fra kommuner, organisasjoner, fylkeskommuner og fylkesmenn har møtt opp.

Verdien av naturområdene skal økes, bl.a. med å informere om våre naturverdier, lage gode utgangspunkt for turer og å forbedre stier, rasteplasser og utsiktspunkter. Skjøtsel for å ta vare på naturmangfoldet skal også stimuleres, fordi det gir både arbeid og naturopplevelser.

- Regjeringen ser på dette som viktig, sier Sørensen. Derfor har vi i tiltakspakken som ble lagt fram mandag, foreslått å bevilge 45 millioner ekstra til tilrettelegging og skjøtsel av nasjonalparker og andre verneområder. Dette kommer i tillegg til Verdiskapingsprogrammet for naturarven og skal også brukes i områder som ikke får prosjektstøtte fra programmet.

Heidi Sørensens foredrag 

Mer informasjon om programmet (Direktoratet for naturforvaltning)