Historisk arkiv

Norge satser på solenergi i India

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Norge skal samarbeide med India om å bygge solcellekraftverk i strømløse indiske landsbyer. - Dette gir store muligheter til å skaffe miljøvennlig energi til den fattige landsbybefolkningen i flere land, sa miljø- og utviklingsminister Erik Solheim da han besøkte landsbyen Rampura i delstaten Uttar Pradesh.

Rampura er en av to indiske landsbyer som har fått solcellekraftverk installert og finansiert av det norske selskapet Scatec Solar, som ledes av Alf Bjørseth. Målet er å spre denne teknologien til flere landsbyer i India.

Scatec har samarbeidet med det indiske teknologiselskapet Bergen Group og den indiske utviklingsorganisasjonen Development Alternatives i arbeidet med solcellekraftverkene.

Den norske og indiske regjeringen skal samarbeide om et pilotprosjekt til 25 millioner kroner som skal gi solcellestrøm til 30 indiske landsbyer. Norge bidrar med to tredeler, India med en tredel.

- Solcelleteknologien er velegnet i et solfylt land som India. Den gir strøm fra en fornybar og miljøvennlig energikilde og krever ikke altfor store investeringer. Det avgjørende spørsmålet er hvordan vi kan spre denne teknologien til flere. Målet må være at strømmen også skal brukes til næringsvirksomhet i liten skala, sier Solheim.

Han ble imponert over solcellekraftverket, som gir strøm til lys, vifter og TV i landsbyhusene. TV har vært den mest populære nyvinningen etter at strømmen kom, og Solheim besøkte blant annet en skoleklasse som fikk undervisning gjennom skolefjernsyn.

En stolt landsbyleder Ghanshyam Yadav (på bildet sammen med Solheim) har hatt stor betydning for at Rampura ble valgt som pilotprosjekt for solcellekraftverket. Han oppfordret landsbyens barn og unge til å bruke elektrisiteten til å skaffe seg utdanning og kunnskap.