Historisk arkiv

Norilsk-Nikel oppfyller ikke moderniseringsavtale

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim har orientert Stortinget om at den nye ledelsen i Norilsk Nikel- konsernet på Kola ikke kommer til å oppfylle avtalen med den Nordiske Investeringsbanken om rensing av utslipp fra bedriften.

I stedet for å gjennomføre det avtalte prosjektet for reduksjon av utslippene fra nikkelverkene, ønsker konsernet å foreta en modernisering av anleggene og reduksjon av utslippene etter et revidert tidsskjema og med et noe lavere ambisjonsnivå. For konsernet vil det ikke være aktuelt å be om tilskudd ut over det som allerede er utbetalt til moderniseringen.

Konsernet har derfor signalisert at de ønsker å forhandle om en revidert avtale med Nordisk Investeringsbank, som fastsetter hvilke konkrete tiltak som skal gjennomføres når, og et opplegg for utvidet miljøovervåkning.

Tilsagnet om norsk støtte var opprinnelig på 270 millioner kroner. Støtten skulle bidra til modernisering av produksjonsanleggene for nikkel i Zapoljarny og Nikel og har blitt forvaltet av Nordisk investeringsbank. Fram til i dag er det utbetalt rundt 48 millioner kroner, hovedsakelig til et nytt briketteringsanlegg for behandling av råmaterialer i Zapoljarny og til prosjektering av prosessforbedringer ved selve smelteverket i Nikel. Tilsagnet er betinget av at det skal oppnås bestemte miljømål, nemlig 90 prosent reduksjon i utslippene av SO2 og støv og tungmetaller i forhold til 1999-nivået på 150.000 tonn SO2.

Utslippene av SO2 fra nikkelproduksjonen i Zapoljarny og Nikel ligger fortsatt på  nærmere 100.000 tonn per år, mer enn fem ganger de samlede norske utslippene. I tillegg er det store utslipp av støv med tungmetaller. Selv om det har vært en betydelig reduksjon i SO2- utslippene, vurderer Statens forurensningstilsyn dem som uakseptabelt høye ut fra hensynet til miljø og helse. Spesielt gjelder dette støv og tungmetaller.

Prosjektet har vært gjenstand for en rekke forsinkelser, senest i 2006. I denne sammenheng fikk Miljøverndepartementet gjennomført en juridisk gjennomgang av avtalen. Den konkluderte med at forsinkelsen var saklig begrunnet og ikke var å anse som mislighold av avtalen. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med forslag til videre oppfølgning.