Historisk arkiv

Viktige ulver på vandring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Et kull med ulvevalper som ble født i Norge i 2008, har en innvandret ulv fra den finsk-russiske ulvestammen som far. Valpene utgjør et viktig bidrag til ulvebestanden i Skandinavia, som i dag er sterkt preget av innavl og derfor helt avhengig av tilførsel av nytt genmateriale.

- Gjennom DNA-analyser er det påvist at ulvevalpene som ble født i Kynna-reviret i Hedmark i 2008 er avkom etter en finsk-russisk ulv. At det er født et valpekull på norsk jord som ikke er innavlet, er en svært god nyhet, sier statssekretær Heidi Sørensen.

Den skandinaviske ulvebestanden er sterkt preget av innavl, og derfor helt avhengig av tilførsel av nytt genmateriale. Innvandrere fra Finland/Russland som etablerer seg og gir opphav til valper i Norge, er dermed svært verdifulle.

Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt slo sist vinter fast at en flokk på sju dyr oppholdt seg i Kynna-reviret. Sporinger viste at flokken besto av to voksne dyr og fem valper. Foreldreparet og fire valper er nylig identifisert gjennom analyser av DNA-materiale. Analysene har avslørt at faren til valpene er den samme ulven som ble påvist etter funn av ekskrementer ved Åsta i Åmot kommune i Hedmark i januar 2007. Prøvesvarene fra den gang slo fast at ulven hadde vandret inn fra Finland/Russland.

Siden er det ikke funnet DNA fra denne ulven før den nå ble påvist gjennom analyser av prøver fra vinteren 2008/2009. Prøvene viste at det var denne ulven som hadde funnet seg til rette med en make i Kynna-reviret. Dette reviret ligger innenfor forvaltningsområdet for ulv.

- Det blir svært spennende å følge analysene av DNA-materiale i tiden som kommer, for å se om fjorårets valper fra Kynna har etablert seg med maker, det være seg her i Norge eller i Sverige. Best mulig kunnskap om ulvebestandens genetiske situasjon er ikke minst viktig når Stortinget neste år på nytt skal ta stilling til bestandsmålet for ulv, sier Sørensen.