Historisk arkiv

Klimaavtale vedtatt i Cancun

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Klimamøtet i Cancun i Mexico vedtok en klimaavtale natt til lørdag etter to uker med forhandlinger. - Avtalen er det største skritt framover for å bekjempe klimaendringer på flere år, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Klimamøtet i Cancun i Mexico vedtok en klimaavtale natt til lørdag etter to uker med forhandlinger.  - Avtalen er det største skritt framover for å bekjempe klimaendringer på flere år, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Klimaavtalen er en balansert pakke som omfatter utslipskutt, systemer for kontroll og måling av utslipp, finansiering, klimatilpasning, teknologioverføring og regnskog. Den gir et godt grunnlag for å komme fram til en bindende klimaavtale som omfatter alle land.

- Med denne avtalen har vi bidratt til å gjenvinne folks tillit til FN-systemet. Mange spurte seg om FN virkelig kan levere etter klimamøtet i København. Vi startet prosessen på naturtoppmøtet i Nagoya under japansk lederskap, der vi oppnådde viktige vedtak. Når har vi fortsatt her i Mexico, sa Solheim i sitt innlegg etter at avtalen var godkjent i plenum.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim sammen med forhandlingsleder Audun Rosland. Foto: Miljøverndepartementet.
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim sammen med forhandlingsleder Audun Rosland. Foto: Miljøverndepartementet.

Bolivia var det eneste landet som motsatte seg en avtale, blant annet fordi landet mener ambisjonsnivået er for lavt. I debatten var det mange utviklingsland som kritiserte Bolivia for å ville blokkere for en avtale som alle de andre kunne godta.

- Mange land deler noen av Bolivias bekymringer. Nå har vi gitt oss tid til å se nærmere på disse bekymringene i årene framover. En klimaavtale må bygges stein på stein, etasje for etasje. Med møtet i Cancun har vi bygd flere etasjer i det framtidige klimahuset, sa Erik Solheim i sitt innlegg.

Møtelederen, Mexicos utenriksminister Patricia Espinosa, fikk mye ros for sin håndtering av prosessen. Hun unngikk en gjentakelse av mistilliten fra København-møtet i fjor der noen utvalgte land forhandlet i lukkede rom og andre land protesterte mot å bli holdt utenfor.

Punkter fra klimaavtalen i Cancun:

  • Målet om å begrense den globale oppvarmingen til under 2 grader ble bekreftet
  • Utslippsmålene fra Københavnavtalen ble nedfelt i vedtaket. Avtalen oppfordrer landene til å skjerpe utslippsmålene.
  • Det ble fastsatt gode rammer for hvordan landene følger opp sine utslippsmål  gjennom rapportering og kontroll. 
  • Det ble vedtatt en mekanisme for å redusere utslipp fra avskoging i utviklingsland.
  • Det ble etablert et grønt fond for klimatiltak i utviklingsland. Høynivågruppens finansieringsrapport, som ble ledet av statsminister Jens Stoltenberg og Etiopias statsminister Meles, er et viktig grunnlag når man i 2011 skal diskutere hvordan det grønne fondet skal fylles med penger.
  • Det blir økt satsing på teknologioverføring fra industriland til utviklingsland
  • Det ble besluttet å ferdigstille arbeidet med en ny forpliktelsesperiode under Kyotoprotokollen så raskt som mulig, men uten at alle betingelser er klarlagt.
  • Norge kunne ønske at avtalen hadde større ambisjoner om utslippskutt og at den pekte tydeligere fram mot et juridisk bindende avtale. Men avtalen blokkerer ikke for en juridisk bindende avtale. I 2011 vil man forhandle om mulige alternativer for endelig juridisk form på en helhetlig og global klimaavtale