Historisk arkiv

Norge fortsatt del av EUs kvotesystem fra 2013

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen er nå i forhandlinger med EU-kommisjonen om innføring av det reviderte kvotedirektivet for perioden 2013-2020 i Norge. Regjeringen går inn for at de fleste norske bedrifter med kvoteplikt får samme vilkår som EU-bedrifter fra 2013. Norges deltakelse i EUs kvotesystem for bedrifter er et viktig virkemiddel i norsk klimapolitikk.

- Vi trenger et godt fungerende kvotesystem neste periode slik at vi kan få ned klimagassutslippene. Regjeringens beslutning om å harmonisere kvotetildelingen i Norge og EU gir et godt grunnlag for de videre forhandlingene med EU, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.
Det reviderte kvotedirektivet som gjelder fra 2013 legger opp til samme regler for tildeling av klimakvoter til bedrifter i alle EU-land. Man går altså bort fra dagens ordning med at hvert enkelt land tildeler kvoter ut fra en nasjonal plan.

En kvote er enkelt sagt en tillatelse som en bedrift får til å slippe ut CO2 eller andre klimagasser. Det som er avgjørende for klimagassutslippene er den totale mengden kvoter som tildeles. EUs kvotesystem setter klare grenser for hvor store utslippene innenfor systemet blir totalt sett. EU har et klart mål om å redusere kvotemengden over tid, og det vil gi en sterkere klimaeffekt etter hvert.

EU vil fortsette med å tildele gratiskvoter til mange bedrifter etter 2013, men trapper gradvis ned andelen gratiskvoter. Dette er i tråd med prinsippet om at forurenser skal betale.  Det reviderte kvotedirektivet gjelder uavhengig av en ny internasjonal klimaavtale.

EU-direktivet legger opp til at store deler av kvotepliktig industri fortsatt skal få gratis tildeling, og Norge ønsker at dette også skal gjelde for norsk landbasert industri. I dag tildeler Norge relativt sett en lavere andel gratiskvoter enn andre land i EUs kvotesystem.

Norsk olje- og gassvirksomhet offshore får i dag ingen gratiskvoter. Regjeringen ønsker i neste periode på visse vilkår å beholde dagens ordning med at olje- og gassvirksomheten offshore ikke får gratiskvoter.