Historisk arkiv

Ny beregningsmodell fra Det skandinaviske bjørneprosjektet anslår 5-6 ynglinger av bjørn i Norge i 2009

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Det Skandinaviske bjørneprosjektet har på oppdrag fra Direktoratet for naturforvaltning utarbeidet en modell for å beregne hvor mange kull med bjørnunger som fødes hvert år i Norge. Anslaget på antall ynglinger av bjørn fremkommer ved at resultatene av DNA-analyser legges inn i modellen.

Det nøyaktige anslaget på landsbasis er 6 (5,73) ynglinger i 2009, med en feilmargin fra 2 til 10 ynglinger. I løpet av 2010 skal det norske bestandsmålet for bjørn vurderes på nytt.

- DNA-kartleggingen og den nye modellen for beregning av ynglinger gir oss et godt faglig utgangspunkt for debatten, sier statssekretær Heidi Sørensen.

I løpet av 2010 skal bestandsmålet for bjørn vurderes på nytt, og Stortinget skal inviteres til et nytt bredt forlik. Gjeldende bestandsmål for bjørn er på 15 årlige ynglinger i Norge. Av biologiske årsaker kan ikke bjørn overvåkes ved sporing vinterstid, og det har vært utfordrende å vurdere størrelsen på bjørnebestanden i forhold til det fastsatte bestandsmålet.

De senere år har det imidlertid blitt gjennomført innsamlinger av ekskrementer og hår fra bjørn til DNA-kartlegging, og fra og med 2009 blir slike innsamlinger gjennomført årlig i hele landet. Dette har gitt oss god kunnskap om totalt antall bjørner, og i 2009 ble det identifisert totalt 164 individer som var innom Norge i løpet av sesongen, hvorav 49 var hunnbjørner.

Ettersom man ved DNA-analyser ikke kan påvise alderen på de ulike bjørnene har resultatene ikke gitt svar på hvor mange bjørnekull som årlig blir født i Norge. Med den nye simuleringsmodellen utviklet av Det skandinaviske bjørneprosjektet kan man nå ved å legge inn resultatene av DNA-analyser anslå hvor mange kull med bjørnunger som blir født årlig i Norge.

Statssekretær Heidi Sørensen mener det er svært viktig å få redusert uenigheten om hvor mange bjørner og ynglinger vi har, og påpeker at DNA-kartleggingen og den nye modellen for beregning av antall årlige ynglinger gir oss et godt faglig utgangspunkt for debatten om et nytt bestandsmål for bjørn.

For utfyllende opplysninger: