Historisk arkiv

Påbud om økt omsetning av biodrivstoff

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Omsetningspåbudet for biodrivstoff til veitrafikk økes fra 2,5 til 3,5 prosent fra 1. april. Påbudet økes til 5 prosent når det innføres miljø- og bærekraftskriterier for biodrivstoff. Det tas sikte på å innføre bærekraftskriterier 1. januar 2011.

Ved å øke omsetningspåbudet for biodrivstoff ønsker Regjeringen å redusere klimagassutslippene fra veitrafikken. Økt etterspørsel etter biodrivstoff vil samtidig  bidra til å sikre norske arbeidsplasser som er knyttet til produksjon av biodrivstoff.

Miljøverndepartementet har inngått en avtale med Norsk Petroleumsinstitutt om frivillig rapportering på bruken av biodrivstoff. Bransjen skal rapportere om hvilket råstoff biodrivstoffet er laget av og hvilket land det kommer fra. I tillegg skal rapporteringen omfatte sporbarhet og klimagevinst for det biodrivstoffet som selges i Norge. Slik kan bilistene få vite miljøeffekten av biodrivstoffet de kjøper.

– Økt bruk av biodrivstoff er en av flere måter å redusere de norske klimagass-utslippene på. Vi må også sikre at biodrivstoffet som brukes i Norge er produsert på en måte som ikke går ut over miljøet eller matforsyningen i andre land. Det er fullt mulig å finne biodrivstoff uten slike uheldige virkninger, og her kan bransjen også gjøre mye på frivillig grunnlag, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Formålet med miljø- og bærekraftskriterier er å sikre at biodrivstoff gir reduserte utslipp av klimagasser sammenlignet med vanlig bensin og diesel. EU er ennå ikke i mål med å utvikle bærekraftskriterier.

Fra før har Norge et omsetningspåbud for biodrivstoff til veitrafikk på 2,5 prosent. All diesel som selges i Norge inneholder inntil sju prosent innblandet biodiesel, med unntak for områder med lav vintertemperatur. I tillegg er det mulig å kjøpe høyinnblandet biodiesel og bioetanol på egne pumper. Den siste tiden har bransjen også startet med lavinnblanding av bioetanol i bensin. Alle biler kan bruke denne typen drivstoff.

Biodrivstoff er drivstoff i form av væske eller gass som er produsert av biologisk materiale. Det kan for eksempel lages av plantevekster, avfall fra husholdninger og næringsvirksomhet og overskuddsprodukter fra jordbruk og fiske. I dag stammer det aller meste av biodrivstoffet fra plantevekster.

Les forskriftsendringen hos Lovdata

Les avtalen om frivillig rapportering mellom Miljøverndepartementet og Norsk Petroleumsinstitutt (pdf)