Historisk arkiv

Solheim bedt om å bistå i klimaforhandlingene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er bedt om å bistå det mexicanske vertskapet under klimaforhandlingene i Cancun. Hvilket tema han skal få ansvar for, er foreløpig ikke bestemt.

I alt 14 miljøvernministre er bedt om å bistå på denne måten. Det er lagt opp til at miljøvernministrene skal jobbe i team, en fra et industriland og en fra et utviklingsland. Deres viktigste rolle skal være å konsultere partene for å finne mulige løsninger.

- Klimaforhandlingene i Cancun har så langt vært en positiv prosess. Alle gir ros til Mexico for godt lederskap. I diskusjonene lørdag og søndag var det flere som tok til orde for at vi nå må lete etter kompromisser og ikke stå fast på egne posisjoner, sier Norges forhandlingsleder Audun Rosland.

Erik Solheim kommer til Cancun mandag kveld, og tirsdag starter høynivådelen der ministrene skal forhandle. Målet er få tatt beslutninger som kan være rammeverk for en framtidig bindende klimaavtale.

Lederne for de to hovedsporene i forhandlingene, Margaret Mukahanana-Sangarwe og John Ashe, la i helgen fram tekster som sammenfatter hovedtemaene og er grunnlag for forhandlinger. Norge tok ordet i debatten og understreket at en enighet i Cancun er innen rekkevidde hvis alle land fortsetter arbeidet med å finne en balansert løsning og viser vilje til kompromiss.

- Tekstene er et godt grunnlag å forhandle på, selv om det vil bli store utfordringer. De to vanskeligste punktene ser ut til å bli videreføringen av Kyoto-avtalen og spørsmålet om innsyn og kontroll med utviklingslandenes utslippsreduksjoner, sier Audun Rosland.

Japan sier helt klart at landet ikke vil være med på en ny forpliktelsesperiode når Kyoto-protokollen utløper i 2012. På den andre siden sier de fleste utviklingslandene at de ikke vil bidra med forpliktende utslippsreduksjoner dersom Kyoto-prokollen ikke videreføres. USA krever et system med internasjonal kontroll av utviklingslandenes klimatiltak som møter sterk motstand blant utviklingslandene.

-Norge vil videreføre Kyoto-protokollen hvis vi samtidig får en klimaavtale med sammenlignbare forpliktelser for store utslippsland. Vi må få en balansert løsning der alle land får gjennomslag for noen av sine viktigste saker, sier Rosland.

Norge er en pådriver for å få tiltak mot avskoging i utviklingsland inn i en ny klimaavtale. Her er man kommet nær enighet, men alle forhandlingstemaer må sees i sammenheng hvis man skal oppnå enighet i Cancun. De vanskeligste spørsmålene er om finansiering av skogtiltak også skal kunne skje gjennom karbonmarkedet, og hvilke krav man skal stille til sikring av biologisk mangfold og urfolks rettigheter.

Representanter fra den norske forhandlingsdelegasjonen: Vidar Vik, forhandlingsleder Audun Rosland og Harald Francke Lund. Foto: Miljøverndepartementet.
Representanter fra den norske forhandlingsdelegasjonen: Vidar Vik, forhandlingsleder Audun Rosland og Harald Francke Lund. Foto: Miljøverndepartementet.