Historisk arkiv

Statsråden og statssekretæren på møte om rovvilt i Hedmark

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og statssekretær Heidi Sørensen besøkte Hedmark den 12. mai. Møtet ble arrangert av rovviltnemnda i Hedmark og var det første av i alt åtte planlagte regionale møter om rovvilt denne sommeren.

Tema under besøket var oppfølgingen av Soria Moria II om rovvilt generelt, og vurderingen av nye bestandsmål for ulv og bjørn spesielt. Flere ulike interesseorganisasjoner var invitert til møtet, og holdt innlegg med beskrivelse av hovedutfordringene sett fra de ulike ståsted i debatten. Etter å ha lyttet til innleggene fra interesseorganisasjonene besøkte miljø- og utviklingsministeren Godager gård tilhørende Terje Os Nesthun. Under gårdsbesøket møtte ministeren flere representanter fra sauenæringa og fikk høre deres beskrivelse av utfordringene i saueholdet knyttet til rovvilt.

- Jeg mener dialog er helt avgjørende for å lykkes med dette krevende arbeidet, og det er viktig for meg at vi gjennomfører en besøksrunde til alle rovviltregionene for å sikre en bred deltagelse i debatten, sa miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim med sauebonde Terje Os Nesthun. Foto: Miljøverndepartementet.
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim med sauebonde Terje Os Nesthun. Foto: Miljøverndepartementet.

Under møtet, som ble holdt på Hotel Høsbjør i Ringsaker kommune, påpekte miljø- og utviklingsministeren og statssekretæren at den todelte målsettingen om både å ivareta rovvilt og beitenæring er en vanskelig balanse å forvalte i praksis.

- Dette er ikke en strategi vi har valgt fordi det er en enkel løsning, men fordi vi i likhet med flertallet av befolkningen ønsker å ivareta begge hensyn, sa statssekretær Heidi Sørensen.

Statssekretæren gikk i sitt innlegg gjennom de ulike punktene om rovvilt som i løpet av regjeringsperioden 2009-2013 skal vurderes nærmere i lys av Soria Moria II. Det ble også gitt faglige presentasjoner om status for ulv og bjørn, ved henholdsvis Petter Wabakken (Høgskolen i Hedmark) og Ingvild Wartiainen (Bioforsk Svanhovd), samt innlegg fra regionrådene som representant for kommunene i Hedmark.

- Jeg synes dialogen med rovviltnemnda og øvrige aktører var meget konstruktiv, og det kom flere innspill og synspunkter som jeg vil ta med i det videre arbeidet med oppfølgingen av Soria Moria II, sa miljø- og utviklingsministeren etter besøket.

Les Heidi Sørensens innlegg for rovviltnemden