Historisk arkiv

Bekymringsfull utvikling i klimaforhandlingene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Det har vært nye forhandlinger under FNs klimakonvensjon den siste uka, hvor man har fulgt opp resultatene fra Københavnmøtet. Det er lyspunkter, men også mye som er bekymringsfullt, heter det i dette referatet fra Norges forhandlingsdelegasjon.

- For første gang siden København har vi nå forhandlet om konkrete forslag til løsninger og beslutninger, sier Norges forhandlingsleder Aud Lise Norheim. Imidlertid viser det seg at avstanden mellom partene i forhandlingene er nesten like stor som før Københavnmøtet.

Spesielt bekymringsfullt er det at noen land nå ser ut til å gå bort fra den politiske enigheten som ligger nedfelt i Københavnavtalen, samt spørsmål man tidligere har hatt enighet om. Vi har også et klart inntrykk av at enkelte land har interesse av å trenere forhandlingene, forteller Norheim. Dette har blant rammet forhandlingene om redusert avskoging i u-land, hvor Norge har arbeidet aktivt gjennom flere år for å få en internasjonal mekanisme på plass.

Videre har det vært problematiske diskusjoner om systemer for å måle, rapportere og følge opp utslippsreduksjoner i u-land. Et viktig spørsmål her er balansen mellom kravene til rapportering og revisjon av i-landenes forpliktelser, og å få innsyn i u-landenes tiltak. Norge har lagt vekt på at vi må få en bedre og mer systematisk oppfølging av u-landene, samtidig som vi også ser at det må stilles strengere krav til i-landene i en ny avtale.

På den positive siden har man for alvor startet diskusjonen om utforming av en ny juridisk avtale. For Norge er det svært viktig at vi har en juridisk forpliktende avtale, som ikke kan legges til side ved første korsvei. Mange land deler Norges syn om at Kyotoprotokollen må suppleres med en bindende avtale for store utslippsland og for USA.

Det er lite realistisk å få på plass en slik avtale i Cancún. Høyst sannsynlig vil man kunne få enighet om et knippe konkrete beslutninger som tar for seg de enkelte forhandlingsspørsmålene. Det vil da være nødvendig at man får et tydelig mandat om å sluttføre en juridisk bindende avtale året etter.

Den kanskje største bekymringen er imidlertid at det er svært knapp tid igjen til toppmøtet i Cancún, med bare fem formelle forhandlingsdager fra nå av og til vi møtes i Mexico, sier Norheim.