Historisk arkiv

Siste klimaforhandlingsmøte i Kina før Cancun

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Det siste klimaforhandlingsmøtet før toppmøtet i Cancun foregår i Tianjin i Kina 4. til 9. oktober. Dette er et avgjørende møte som vil kunne danne grunnlag for et positivt utfall i Cancun i Mexico.

Situasjonen i klimaforhandlingene bærer preg av manglende framdrift etter København-møtet i fjor. Det er ikke ventet at det blir noen juridisk bindende avtale i Cancun, men forhandlerne ser fram mot møtet i Sør-Afrika neste år.

- Vi håper på beslutninger i forhandlingene på fire viktige områder: Regnskog, klimatilpasning, teknologioverføring til utviklingsland og finansiering av klimatiltak i utviklingsland. Dette kan bringe oss et skritt videre mot en omfattende global klimaavtale, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

De største utfordringene dreier seg om utslippsreduksjoner samt innsyn og kontroll i utslippsutviklingen både i industriland og utviklingsland. Norge arbeider for å videreføre Kyotoprotokollen, men forutsetter at det i tillegg blir en forpliktende avtale for de landene som ikke er omfattet av protokollen i dag.

- Framgang på møtet i Kina vil kunne indikere hvilke muligheter vi har til å komme et skritt videre i Cancun. Vi må forsøke å plukke de fruktene som er rimelig modne i forhandlingene. Men det kan bli krevende å få til hvis vi ikke får til en balansert løsning i Cancun, sier Solheim.