Historisk arkiv

Utålmodige ministre i Berlin

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Ministre fra rundt 25 land møttes i Berlin i Tyskland 3. juli for å diskutere klimaforhandlingene.De var samlet i håpet om større fart i forhandlingene.

Ministrene var invitert av Tyskland og Sør-Afrika, som skal avholde det neste formelle ministermøtet i Durban i desember i år.

Blant temaene som  ble diskutert var Kyoto-protokollen, finansiering av klimatiltak i utviklingsland og rapportering av utslippskutt.


Forbundskansler Angela Merkel sa i sin tale at det vil være mye dyrere for samfunnet å vente med å gjennomføre klimatiltak enn å handle nå. Hun sa at alvorlig flom og tørke verden over viser til at klimaendringene er i gang, og at kampen om ressursene blir hardere.

- Derfor må vi beskytte klimaet, og bekjempe global oppvarming, sa Merkel.

Hun sa videre at hvis vi aksepterer togradersmålet, må vi ned på to tonn CO2 per innbygger globalt.

- USA har i dag 20 tonn CO2-utslipp per innbygger. Industrilandene må være foregangsland, vi må ha konkrete tiltak i alle land. Jeg håper på framgang i Durban, på at vi kommer fram til noen utslippsmål. Og vi må få på plass åpenhet, overvåking og rapportering, sa Angela Merkel.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim sa i et av sine innlegg at det er vesentlig at Kyotoprotokollen bringes videre i Durban.

- Norge er klar for å bli med en ny Kyoto-periode. Det er ikke fordi denne avtalen er et ikon, men det er fordi vi trenger dette byggverket i det videre arbeidet, sa Solheim.

Solheim sa at møtet i Cancun i Mexico i desember i fjor var en stor suksess, på den måten at alt som var politisk mulig å få til, ble vedtatt. Han la til at det er viktig at alt som ble bestemt i Cancun må gjennomføres.

Han tok også til orde for fullstendig åpenhet i klimapolitikken, både når det gjelder mål om utslippsreduksjoner , tiltak, hvor mye penger som gis, og hvordan de blir brukt.

Erik Solheim sa at mye tross alt blir gjort i mange land for å få ned utslippene, og viste spesielt til arbeidet med å redusere avskoging i Brasil og Indonesia. Han roste også vertslandet Tyskland, som opprettholder sitt klimamål, selv om atomkraftverkene skal stenges.