Historisk arkiv

Bjørneparken i Flå blir autorisert som rovviltsenter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Etter oppdrag fra Miljøverndepartementet har Direktoratet for naturforvaltning arbeidet med å autorisere nasjonalpark-, rovvilt- og våtmarkssenter etter felles kriterier i en felles autorisasjonsordning. Autorisering av nye sentre, og re-autorisering av nasjonalparksentre, ble utlyst samtidig i juli 2012.

12. november var statssekretær Henriette Westhrin på besøk i Bjørneparken rovdyrsenter i Flå for å overrekke budskapet om at de har fått innvilget sin søknad om autorisasjon. Autorisasjonen gjelder for fem år av gangen. Rovdyrsenteret oppfyller de generelle retningslinjene for naturinformasjonssenter og de spesielle kravene som stilles for rovviltsentrene. Bjørneparken rovdyrsenter vil tilby helhetlig og nøytral informasjon, godt tilrettelagt for alle målgrupper, og de vil ha spesielt fokus på barn og unge. I tillegg har Bjørneparken i Flå et høyt antall besøkende hvert år, og har med sin beliggenhet et potensial for å nå veldig mange interessenter.

I tillegg til å formidle faglig, saklig, nøytral og helhetlig kunnskap om de fire store rovdyra i norsk natur, skal senteret bidra til konfliktdemping og fryktdemping, ved å fokusere på både de positive og konfliktskapende sidene ved rovdyr. I forlengelse av dette har de et ønske om at senteret skal bidra til brobygging og tillitsbygging mellom husdyrnæringen, skog- og utmarksnæringene, lokalbefolkning og forvaltningen og forskning. Det skal også tilbys veiledning med hensyn til problemløsninger, herunder forebyggende og andre tiltak.

For å skape større forståelse mellom partene i rovdyrdebatten har senteret knyttet bånd til med lokale aktører, Jakt- og Fiskesenteret, Bjørneparken, Statens naturoppsyn og forsknings- og universitetsmiljø.

Autorisasjonen innebærer at Bjørneparken rovdyrsenter får et grunntilskudd på 800 000 kroner som skal gå til daglig drift av senteret. I tillegg kan de søke om midler til utstilling og brosjyrer, midler for ekstra publikumstilbud som vil tildeles de sentrene som har størst potensial for å treffe mye publikum, og til å lykkes med verdiskaping og samarbeid med reiselivet, samt et kompetansetilskudd.

Statssekretær Henriette Westhrin på besøk i Bjørneparken rovdyrsenter i Flå. Bak: Ordfører Tor Egil Buøen, til høyre: styremedlem Arne Magne Robstad
Statssekretær Henriette Westhrin på besøk i Bjørneparken rovdyrsenter i Flå. Bak: Ordfører Tor Egil Buøen, til høyre: styremedlem Arne Magne Robstad