Historisk arkiv

Blir Europa grønnere?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Dette var hovedspørsmålet da professor Jacqueline McGlade, direktør for Det europeiske miljøbyrået i København, gjestet Miljøverndepartementet 7. juni. Miljøbyrået overvåker Europas miljøtilstand og gir EU råd om nødvendige virkemidler for omstilling til en grønnere økonomi.

I sitt foredrag la McGlade fram en analyse av miljøtilstanden i Europa, basert på ferske rapporter fra miljøbyrået. Hun stilte sentrale spørsmål om vår nåværende status og hva som ville bli de mest alvorlige miljøutfordringene Europa i tiden framover. McGlade viste til at Europas miljøutfordringer er komplekse og kan ikke forstås isolert. Miljøsaker henger sammen med hverandre og er ofte bare en del av et større puslespill av utfordringer som vi står overfor.

McGlade påpekte at til tross for framgang på enkelte områder, må Europa gjøre mer for å skape en grønnere økonomi. Veletablerte miljøindikatorer viser at det fremdeles er utfordringer knyttet til klima og trusler mot naturmangfold, nitrogenutslipp, luftkvalitet, det marine miljøet, press på vannressurser og bruk av materielle ressurser. Hun trakk særlig frem de alvorlige virkningene på helse og miljø av hormonhermende stoffer og cocktaileffekter av alle kjemikalier vi omgir oss med i hverdagen. Et annet hovedbudskap var at det er behov for en radikal nytenkning i forvaltning av vannressurser, også i Europa.

-Det europeiske miljøbyrået gjør en viktig jobb med å overvåke miljøet i Europa og synliggjøre både utfordringer og tiltak som virker. Dette gir oss politikere et best mulig beslutningsgrunnlag. Jeg er glad for at Norge deltar i dette samarbeidet, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

Det europeiske miljøbyrået presenterer i sin siste rapport Miljøsignaler 2012 effektive løsninger for å ta vare på miljøet. Rapporten viser hvordan forbrukere, framtidsrettede bedrifter og politiske beslutningstakere kan gjøre en forskjell ved å ta i bruk og kombinere nye teknologiske verktøy – fra satelittobservasjoner til nettbaserte plattformer. Rapporten er utarbeidet i anledning FN-konferansen om bærekraftig utvikling i Rio de Janeiro i juni 2012. Den benyttes også i skoleundervisning, og EEA jobber aktivt for å nå ut til barn og unge.

McGlade er også styremedlem i GRID-Arendal. I den anledning deltok hun på lanseringen av UNEPs flaggskiprapport GEO5 sammen med miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

Professor Jacqueline McGlade, Det europeiske miljøbyrået (EEA) og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

Professor Jacqueline McGlade, Det europeiske miljøbyrået (EEA) og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

Les mer:

EEA – miljøsignaler 2012 (norsk versjon)

Environmental Indicator report 2012 – Har vi en grønn økonomi i Europa?

Ny plattform for klimatilpasningsarbeidet i Europa