Historisk arkiv

Bør heve klimaambisjonene også før 2020

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Norge støtter Europakommisjonens arbeid for å heve EUs ambisjoner om utslippskutt også før 2020. Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell var 26. juni i Brussel for å presentere den norske klimameldingen og ha møte med EUs klimakommissær.

Norge støtter Europakommisjonens arbeid for å heve EUs ambisjoner om utslippskutt også før 2020. – Investeringer som gjøres i dag er avgjørende for utslippene langt fram i tid. Dagens kvotepriser er for lave til å oppnå langsiktige klimamål. Tiltak nå er viktig for å sikre at kvotesystemet også i framtida kan være et effektivt virkemiddel for å begrense klimautslipp i Europa, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

Solhjell var tirsdag i Brussel for å presentere den norske klimameldingen under et seminar på NorwayHouse og ha møte med EUs klimakommissær Connie Hedegaard. Under møtet med Hedegaard understreket Solhjell hvor viktig et økt ambisjonsnivå også før år 2020 er: - Problemene i europeisk økonomi gir oss grunn til å frykte lave kvotepriser i lang tid framover. Da er det en risiko for at kvotesystemet ikke bidrar til den nødvendige omstillingen og nyskapningen i industrien vi trenger, og at systemets sentrale rolle i det europeiske klimaarbeidet svekkes.

EUs klimakommissær ser tiltakene i den norske klimameldingen, med blant annet å øke CO2-avgiften offshore nettopp for å veie opp for konsekvensene av en lav kvotepris, som et tegn på at dagens kvotepriser er for lave. Hedegaard vil innen utgangen av juli presentere ulike tiltak som kan øke kvoteprisnivået i EU, på kort sikt ved å utsette salg av kvoter. Hedegaard vil også presentere mulige tiltak med mer permanent effekt.

- Det som står på spill her er hvorvidt vi har et sterkt verktøy for å redusere utslipp og initiere nytenkning og innovasjon, sa Hedegaard under klimaseminaret på NorwayHouse.

Hedegaard og Solhjell diskuterte også hvordan Norge og EU sammen kan legge en strategi opp mot det kommende klimatoppmøtet i Doha i Qatar som kan sørge for at møtet blir et steg videre fra det som ble oppnådd i Durban i fjor.

EUs klimakommissær Connie Hedegaard og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell. (Foto: MD)

EUs klimakommissær Connie Hedegaard og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell. (Foto: MD)

Møtte også EUs miljøkommissær

Under besøket i Brussel møtte Solhjell også EUs miljøkommisær Janez Potocnik. De var begge nylig kommet hjem fra Rio +20-konferansen om bærekraftig utvikling i Brasil. Potocnik sa at sluttdokumentet fra toppmøtet er et skritt i riktig retning og at grønn økonomi nå er anerkjent som et virkemiddel for å oppnå bærekraftig utvikling og bekjempe fattigdom. Solhjell sa at Norge er særlig opptatt av å følge opp vedtaket om bærekraftsmålene. Solhjell og Potocnik er enige om at konkret handling nå blir viktig, og at EU og Norge skal samarbeide om oppfølging etter Rio.

Et videre samarbeid mellom Norge og EU for å bevare verdens naturmangfold ble også diskutert. Her blir forberedelsene til det kommende møtet i FNs konvensjon for biologisk mangfold i Hyderabad i India viktig.

- Det store tapet av arter i verden er en undervurdert trussel. Vi må jobbe for at også dette problemet får like stor oppmerksomhet som klimautfordringene, sa Solhjell.

EUs miljøkommisær Janez Potocnik og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell. (Foto: MD)

EUs miljøkommisær Janez Potocnik og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell. (Foto: MD)

Se flere bilder fra besøket her. (Set på Flickr)