Historisk arkiv

Norges posisjoner og forventninger til COP 18 i Doha

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Det 18. partsmøtet under FNs klimaforhandlinger finner sted 26. november – 7. desember i Doha, Qatar. Norges delegasjon vil bli ledet av forhandlingsleder Henrik Harboe. Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell vil lede delegasjonen under ministersekvensen mot slutten av møtet.

Norge vil ha følgende hovedprioriteringer i Doha:

  • Norge skal i Doha arbeide for et samlet balansert resultat, som følger opp utestående spørsmål og gir framdrift for forhandlingene under Durbanplattformen.
  • Alle utestående betingelser for ny forpliktelsesperiode under Kyotoprotokollen må avklares i Doha, slik at den kan settes ut i livet fra januar 2013.
  • Norge vil arbeide for en forpliktelsesperiode på 8 år, slik at 2. forpliktelsesperiode slutter når den nye globale avtalen settes ut i livet.
  • Norge vil jobbe for at en bred og ambisiøs klimaavtale i tråd med togradersmålet som nedfeller konkrete forpliktelser om utslippsreduksjoner for både industriland og store utviklingsland.
  • Arbeidet med å utløse større utslippskutt før 2020 prioriteres høyt. Norge vil støtte en bred tilnærming der man adresserer landenes eksisterende mål, får flere land til å fastsette reduksjonsmål for 2020 og støtter oppunder internasjonale initiativer og satsinger som kan utløse tiltak utover det som gjøres rent nasjonalt gjennom felles innsats.
  • Norge vil arbeide for å videreutvikle en ny markedsbasert sektormekanisme under Klimakonvensjonen. Avhengig av framgang i utviklingen av denne vil vi kunne støtte opprettelsen av et rammeverk som åpner opp for godskriving av mekanismer med kreditter utstedt utenfor FN. Norge vil argumentere for at et slik rammeverk må ha felles internasjonale standarder for å sikre at utslippsreduksjoner beregnes på samme måte og unngå at en kvote telles flere ganger i ulike kvotesystemer.
  • Norge vil arbeide for at alle utslippsmål fram til 2020 gjennomgås i større detalj, og at det utarbeides nødvendige regler for hva som telles mot utslippsmålene, spesielt for å unngå dobbelttelling av karbonkreditter i både i-land og u-land.
  • Review-prosessen som skal gjennomføres i 2013-15 må konkretiseres i Doha slik at den kan starte umiddelbart. Prosessen må være basert på den beste tilgjengelige kunnskapen og skal vurdere om det er tilstrekkelig å begrense global oppvarming til to grader. Norge vil understreke rollen til FNs klimapanel i å bidra med det vitenskapelige underlaget til denne prosessen.
  • Sårbare utviklingsland som minst utviklede land og små øystater er spesielt opptatt av tilpasning til klimaendringer. Norge vil understreke behov for støtte til tilpasningsplanlegging for minst utviklede land og viktigheten av å overholde togradersmålet for å unngå tap og skade ved klimaendringer. Videre skal vi oppfordre alle land til å støtte opp mot WMOs globale rammeverk for klimatjenester som et viktig verktøy for tilpasning og forebygging.

Les hele notatet: Norges posisjoner 26. november COP 18 / CMP8 KLIMAKONFERANSEN I DOHA, QATAR

En kortfattet oversikt over Norges posisjoner og forventninger på engelsk finner du her (pdf).