Historisk arkiv

Strålende nasjonalparkåpning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

I strålende sol åpnet lørdag miljøvernminister Bård Vegar Solhjell Fulufjellet nasjonalpark i Ljørdalen i Trysil. Parken er 82,5 kvadratkilometer stor og knyttet sammen med Fulufjället nasjonalpark på svensk side.

- Dette er første gang jeg åpner en nasjonalpark og jeg kommer til å huske Fulufjellet og denne dagen veldig godt. Jeg gleder meg til å følge med på hvordan dere vil forvalte dette flotte området og hva samarbeidet med svenskene vil kunne bety for utviklingen av Fulufjellet nasjonalpark, sa Solhjell da han formelt åpnet parken.

Bård Vegar Solhjell

-Jeg gleder meg til å følge med på hvordan dere vil forvalte dette flotte området , sa Solhjell da han formelt åpnet Fulufjell nasjonalpark.

Flere hundre mennesker hadde funnet veien opp til Storbekkåsen i Ljørdalen pinseaften. Lokale krefter, som mannskoret Skåret Arbeiderkor og visegruppa "Fra de mollstemte skoger" sto for underholdningen før miljøvernministeren offisielt åpnet parken. Det ble også arrangert en guidet tur opp til en av grensevardene inne på fjellet, som markerer grensen mellom Norge og Sverige.

Nasjonalparken omfatter et relativt stort, sammenhengende og inngrepsfritt fjellområde. Sammen med den tilgrensede nasjonalprken på svensk side utgjør verneområdet en stor og helhetlig økologisk og landskapsmessig enhet på til sammen nesten 500 kvadratkilometer. Naturen i dette området representerer en svært spesiell, artsfattig fjellvegetasjon. I noen lisider finnes eldre gran- og furuskog, med furutrær som er over 350 år gamle. Her finnes rødlistede arter som soppartene sibirkjuke og sjokoladekjuke, og både gaupe og bjørn er registrert i området.

Området er i dag mye brukt til jakt, fiske og annet friluftsliv, og det vil fortsatt være tillatt. Statusen som nasjonalpark gir også nye muligheter for turismen i området, mener Solhjell: - Begrepet nasjonalpark er kjent internasjonalt og er et stempel vi setter på det beste vi har av naturområder. En nasjonalpark med slike flotte turområder, og med de tre store turistdestinasjonene Trysil, Sälen og Idre i nærheten, gir lokalsamfunnet nye muligheter.

Trysil kommune er bedt om å foreslå medlemmer til et lokalt forvaltningsstyre innen 1. juli. Et slikt styre vil ha representanter fra kommunen og Fylkesmannen i Hedmark.

Les mer om Fulufjellet nasjonalpark.

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell sammen med fylkesmann i Hedmark Sylvia Brustad, ordfører i Trysil Ole Martin Norderhaug og leder av grendeutvalget Bente Irene Hytjan.

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell sammen med fylkesmann i Hedmark Sylvia Brustad, ordfører i Trysil Ole Martin Norderhaug og leder av grendeutvalget Bente Irene Hytjan.

Se flere bilder fra åpningen her (Set på Flickr).