Historisk arkiv

Vil styrke reguleringen av nanomaterialer på europeisk nivå

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Produksjon og bruk av nanomaterialer må reguleres bedre, mener Miljøverndepartementet. Dette bør skje innenfor det europeiske regelverket for kjemikalier.

Miljøverndepartementet har sendt sine synspunkter på dette til EU i forbindelse med diskusjoner som pågår om dette temaet.

–Bruk av nanomaterialer må reguleres bedre for å sikre beskyttelse av helse og miljø. Vi må kreve samme beskyttelsesnivå som vi har for andre kjemikalier. Det europeiske regelverket for kjemikalier må endres og forbedres for å få til dette, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell

Bruken av nanomaterialer øker. Det brukes i blant annet sportsutstyr, bilpleiemidler, tekstiler, kosmetikk og elektronikk. Nanomaterialer har svært små dimensjoner og kan ha andre egenskaper enn det samme materialet i vanlig form, for eksempel en annen styrke. Dette gjelder også helse- og miljøegenskaper. Man kan ikke avgjøre helse- eller miljørisiko ut fra hva man vet om stoffet i vanlig form.

Derfor er det behov for bedre regulering av nanomaterialer. Det er et viktig prinsipp at markedsførere av produkter skal dokumentere at stoffer som brukes i produkter er trygge.

Det europeiske basisregelverket for kjemikalier (REACH) kan brukes til å sikre en god regulering av nanomaterialer. Regelverket må utvikles og forbedres for å oppnå dette. Blant annet må det tas hensyn til forhold som er spesielle for nanomaterialer. Miljøverndepartementet har derfor sendt norske synspunkter til EUs politiske organer om dette.