Historisk arkiv

Forslag til kvalitetsnorm styrker villaksen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøverndepartementet har nå sendt på høring en kvalitetsnorm for villaksen. Normen setter opp flere kvalitetskriterier for å kunne gjøre en vurdering av tilstanden i de enkelte laksebestandene våre. Visjonen er at alle lakseelver skal ha en god status innen ti år.

Etter at høringsbrevet ble sendt ut har flere gitt uttrykk for at de frykter innføringen av kvalitetsnormen skal svekke ordningen med nasjonale laksevassdrag og laksefjorder.

Det er ikke riktig å forstå forslaget om en kvalitetsnorm for villaks som et signal om å svekke ordningen med nasjonale laksevassdrag og laksefjorder. Snarere tvert i mot; kvalitetsnormen skal styrke villaksen gjennom bedre kunnskap og målrettede tiltak.

Slik ordningen med nasjonale laksevassdrag og laksefjorder er forankret i dag, er det bare Stortinget som kan gjøre endringer.

Dersom det skulle vise seg at kvaliteten på noen laksebestander likevel ikke blir god nok etter at vi har gjennomført tiltak, kan det være aktuelt å foreslå at en bestand tas ut av ordningen med nasjonale laksefjorder. Men det må i så fall altså legges fram for Stortinget. Hovedmålet med kvalitetsnormen er å bedre kvaliteten på villaksstammene, ikke å svekke ordningen med nasjonale laksefjorder.