Historisk arkiv

Mer regn gir færre rein på Svalbard

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Ny studie basert på Polarinstituttets overvåkingsserier fra Svalbard viser en klar sammenheng mellom milde og våte vintre og nedgang i bestandene av de varmblodige dyreslagene rein, rype, polarrev og østmarkmus som overvintrer på land på Svalbard.

En ny studie basert på Polarinstituttets overvåkingsserier fra Svalbard viser at dyrelivet på landjorda er svært sårbart for klimaendringer. Fenomenet med milde regnværsvintre fører til at det dannes et isdekke på bakken, slik at vegetasjonen blir mindre tilgjengelig. Dette får store konsekvenser for de varmblodige dyreslagene rein, rype, polarrev og østmarkmus som overvintrer på land på Svalbard. Den nye studien har påvist en klar sammenheng mellom milde og våte vintre og nedgang i bestandene av disse artene.

Når vegetasjonen på tundraen ligger under et is-lokk, blir næringstilgangen dårlig for planteeterne. Manglende næring gir økt vinterdødelighet og lavere ungeproduksjon på våren. Hos de tre planteeterne kommer bestandsnedgangen helt i takt med regnværsvintrene, mens nedgangen hos fjellrev kommer med ett års forsinkelse. Forskerne mener at dette henger sammen med redusert tilgang på reinkadavre, som er en viktig matkilde for reven vinterstid. Høy dødelighet av rein den ene vinteren etterfølges av mindre dødelighet og færre kadavre neste vinter, fordi svake dyr er blitt luket ut av bestanden.

Forskerne peker på at denne spesielle klimatypen, med regnværsvintre, opptrer stadig kraftigere og hyppigere på Svalbard. Vintrene blir stadig mildere og våtere, og klimamodellene tilsier at utviklingen vil fortsette. Studien viser at dette kan få store negative konsekvenser for arter som rein, polarrev og rype på Svalbard.

Isbjørn og sel på Svalbard påvirkes allerede negativt av klimaendringene. Den raske reduksjonen i utbredelsen av sjøis som forskerne har registrert de senere årene, tilsier at utsiktene for både isbjørnen og mange av de andre artene som er knyttet til drivisen på Svalbard er dystre. I september var isutbredelsen i Arkis rekordlav, og i vinter var det knapt nok drivis rundt Svalbard før langt ut i januar.

-Denne nye studien viser at ikke bare arter som er knyttet til drivisen, men også artene på land i Arktis er svært sårbare for klimaendringene. At man får fram så klare funn om sammenhenger mellom klima og bestandsutvikling, er et resultat av langsiktig overvåking. Dette viser hvor viktig slik overvåking er for å kunne forstå hvordan klimaendringene påvirker økosystemene, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

5. til 6. februar samles miljøvernministrene fra de arktiske landene i Jukkasjärvi i Nord-Sverige. Der vil de blant annet diskutere resultatene fra en ny og viktig rapport som viser at klimaendringene er den klart største trusselen mot arter og økosystemer i Arktis. På møtet vil ministrene vurdere hvordan denne rapporten skal følges opp gjennom samarbeid om forvaltning og forskning.

Mer informasjon (Norsk Polarinstitutt)