Historisk arkiv

- Stern-rapporten et viktig innspill

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Rapporten ”The Stern Review on the Economics of Climate Change”, som Sir Nicholas Stern har utarbeidet på oppdrag fra britiske myndigheter, konkluderer med at kostnadene ved å la klimaendringene gå sin gang vil være langt større enn kostnadene ved å forhindre klimaendring.

Pressemelding

Dato: 30.10.06

Miljøvernminister Helen Bjørnøy:

- Stern-rapporten et viktig innspill

Rapporten ”The Stern Review on the Economics of Climate Change”, som Sir Nicholas Stern har utarbeidet på oppdrag fra britiske myndigheter, konkluderer med at kostnadene ved å la klimaendringene gå sin gang vil være langt større enn kostnadene ved å forhindre klimaendring.

- Denne rapporten vil bli et viktig innspill i det internasjonale arbeidet med klimaspørsmål og den bør skape ytterligere forståelse for at vi må komme fram til kraftige utslippskutt. Det er svært nyttig at en troverdig og bredt anlagt utredning underbygger at det er økonomisk rasjonelt å gjøre tiltak for å stanse klimaendringene, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Stern-rapporten, som ble lansert i dag, kommer også med nye beregninger hva angår kostnadene ved klimaendringene: I en forsiktig betraktning (basert på rapporten fra FNs klimapanel i 2001) vil klimaendringene koste minst 5 prosent av årlig globalt BNP, men i en betraktning som tar hensyn til nyere forskning og til virkninger på de fattigste, anslår rapporten at kostnadene kan løpe opp i hele 20 prosent av globalt BNP. Dette står i skarp kontrast til kostnadene ved å gjøre tiltak som anslås til i størrelsesorden 1 prosent av globalt BNP.

- I Norge har vi lenge ansett det som uakseptabelt å la klimaendringene gå sin gang med mulige katastrofale virkninger, spesielt for fattige mennesker og samfunn uten ressurser til å takle hyppigere stormer, flommer, tørkeperioder og lignende, sier Bjørnøy.

Norge går inn for at forhandlingene om nye klimaforpliktelser etter 2012 skal utgangspunkt i at den globale middeltemperaturen ikke må øke mer enn 2ºC fra før-industrielt nivå.

Dette temperaturmålet betyr at de globale utslippene av klimagasser må halveres innen midten av dette århundret.

Kursen må legges om raskt. Norge er godt i gang med å følge opp tiltak fra Lavutslippsutvalget. Regjeringen har sørget for at CO2-håndtering ikke lenger bare er en luftig visjon, men et mål det arbeides systematisk for å nå. Det er til sammen foreslått bevilget 860 mill. kr. til CO2-håndtering i budsjettet for 2007. Tiltak for fangst og lagring av CO2-utslipp kan ha overføringsverdi i Norge og til andre land og slik reelt sett være et bidrag til løsning av det globale klimaproblemet. Samferdselssektoren bidrar med en økende andel av klimagassutslippene. Regjeringen har igangsatt et omfattende arbeid for å endre bilavgiftene i mer miljøvennlig retning. Dette gjelder både drivstoff og kjøretøyer. Avgiftsfritak på biodrivstoffet E 85 er allerede gitt.

- Det kreves imidlertid en betydelig innsats fra mange samfunnssektorer hvis vi skal klare å snu den negative utviklingen i norske klimagassutslipp. Vi har derfor satt i gang et arbeid med sektorvise klimahandlingsplaner og sektorvise mål. Det er ingen tvil om at Regjeringen vil bidra til investeringer og legge føringer for å sikre at kursen legges om i klimavennlig retning, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Håvard Toresen 22 24 59 73/ 47232545

Les mer om Stern-rapporten hos den engelske regjeringen