Historisk arkiv

Geirangerfjorden og Nærøyfjorden - kåret til verdens best forvaltede verdensarvområde

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

I dag offentliggjorde et av verdens ledende tidsskrift natur, geografi og reiseliv, National Geographic Traveler Magazine sin kåring av verdens mest besøkte verdensarvsteder etter hvor godt de tar vare på særtrekkene som kvalifiserte dem for Unesco-status.

Pressemelding

Dato: 27.10.06

Geirangerfjorden og Nærøyfjorden - kåret til verdens best forvaltede verdensarvområde

I dag offentliggjorde et av verdens ledende tidsskrift natur, geografi og reiseliv, National Geographic Traveler Magazine sin kåring av verdens mest besøkte verdensarvsteder etter hvor godt de tar vare på særtrekkene som kvalifiserte dem for Unesco-status. Verdensarvområdet Vestnorsk fjordlandskap som består av Geirangerfjorden og Nærøyfjorden havnet på førsteplass på denne listen. Av National Geographic sin rankingliste fremgår det at Norge er et eksempel for resten av verden i bevaringen av verdensarvstedene.

National Geographic Traveler Magazine har kåret Geirangerfjorden og Nærøyfjorden til verdens best forvaltede verdensarvområde. Foto: Gunnar Bergo.- Status som verdensarv er det høyeste internasjonale kvalitetsstempel et landskap kan få, og bare områder som kan dokumentere kultur- eller naturfaglige kvaliteter i særklasse, kombinert med god forvaltning, kommer inn på listen. Norge påtok seg et stort ansvar for å forvalte områdene og sikre disse for ettertiden ved innskriving. Jeg er derfor veldig glad og stolt over at Vestnorsk fjordlandskap er rangert som det best forvaltede verdensarvstedet i verden, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.
National Geographic Traveler Magazine
har kåret Geirangerfjorden og Nærøyfjorden
til verdens best forvaltede verdensarvområde.
Foto: Gunnar Bergo.

Verdensarvstatusen er en stor anerkjennelse til alle som gjennom generasjoner har sett verdien av å bevare et av verdens mest inntrykksterke landskap for etterslekten.

National Geographic Traveler Magazine i samarbeid med National Geographics Center for Sustainable Destinations står bak rangeringen og det er første gang dette gjennomføres.

Også Bryggen i Bergen gjør det meget bra i rangeringen.

- Forvaltningen av verdensarvområdet Bryggen i Bergen er et resultat av manges utrettelige innsats og vilje til å satse. Både eierne, kommunen og de frivillige lag skal takkes for at forvaltningen i dag er god og målrettet, sier Helen Bjørnøy.

Det er 830 områder på verdensarvlisten i dag. 150 av de mest besøkte verdensarvstedene er valgt ut for vurdering og besøkt av 491 eksperter over en 5 års periode. Bærekraftig forvaltning er et av kriteriene for vurderingen.

Verdensarvlisten omfatter verdens mest betydningsfulle kultur- og naturarv. Vestnorsk fjordlandskap ble innskrevet på Unescos verdensarvliste i 2005 som Norges første naturområde på listen. Det er de fremstående geologiske verdiene og det enestående vakre landskapet som har ført til innskriving. Bryggen i Bergen ble innskrevet i 1979.

Kontaktpersoner:

Ekspedisjonssjef Ann Elin Bratset tel 41 65 01 93
Avdelingsdirektør Einar Holtane tel 41 65 01 94

Les mer på National Geographic