Historisk arkiv

- Gledelig fjellrevutsetting

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

- Det er gledelig at prosjektet med avl av fjellrev har kommet så langt at 15 fjellrever nå kan settes ut i naturen. Hvis årets utsetting av fjellrev blir vellykket, vil dette være et svært viktig skritt på veien for sikre at fjellreven overlever i norsk natur, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Avl av fjellrev har gjort det mulig å sette ut 15 fjellrever i naturen. Foto: Miljøverndepartementet.
Avl av fjellrev har gjort det mulig å sette ut 15 fjellrever i naturen. Foto: Miljøverndepartementet.

Regjeringens arbeid med fjellreven føres videre med utgangspunkt i handlingsplanen for fjellrev som ble utarbeidet i 2003. Miljøvernmyndighetenes mål er å bygge opp igjen bestanden av fjellrev til et livskraftig nivå. De siste årene er det satt av 4,9 mill. kroner årlig til arbeidet med å bevare fjellreven. Avlsprosjektet og Finnmarksprosjektet er to sentrale prosjekter som pågår i dette arbeidet.  Avlsprosjektet er et bevaringstiltak med hensikt å fange inn fjellrev til avlsstasjonen, avle opp fjellrev i fangenskap for deretter å tilbakeføre valper til naturen. Målsettingen er å reetablere, knytte sammen og øke antall dyr i eksisterende bestander, samt være en buffer mot tap av genetisk variasjon. I alt 19 valper ble født i år, og 15 av disse skal nå settes ut. Alle valpene vil bli merket med radiosendere for å dokumentere overlevelse og områdebruk gjennom vinteren som er en kritisk fase for fjellrevvalper. Finnmarksprosjektet dreier seg om å forhindre at fjellreven blir fortrengt av rødrev. I prosjektet som pågår forsøkes det derfor å skyte ut rødrev i fjellrevområder på Varangerhalvøya. 

Når prosjektene har gitt noe mer kunnskap og erfaring, vil handlingsplanen for fjellrev bli revidert, antakelig i løpet av 2009. Norske miljøvernmyndigheter følger også utviklingen i det svenske fjellrevarbeidet nøye. Erfaringer fra tiltak gjennomført i Sverige vil bli trukket inn i vurderingene når handlingsplanen for fjellrev skal revideres.

I stortingsmeldingen om regjeringens miljøpolitikk som ble lagt fram tidligere i år, går det fram at regjeringen vil videreføre arbeidet med å utarbeide, iverksette og følge opp handlingsplaner for utvalgte, truete arter. Det foreligger nå handlingsplaner for fjellrev (2003), rød skogfrue (2006), elvemusling (2006) og damfrosk (2006). Arbeid med handlingsplaner for storsalamander, åkerrikse og dverggås pågår med sikte på at handlingsplaner for disse tre artene blir ferdig utarbeidet i løpet av 2007.