Historisk arkiv

Miljøvernminister Helen Bjørnøy:

- Klimaendringene vil få dramatiske konsekvenser for natur og mennesker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

FNs klimapanel (IPCC) la i dag fram andre del av den fjerde hovedrapporten om klimaendringene. Rapporten tegner et dystert bilde av den framtida vi står overfor som følge av menneskeskapte klimaendringer.

Rapporten viser at klimaendringene er urettferdige og nådeløse. De fattige i utviklingsland vil bli hardest rammet. Omfanget av sultkatastrofer vil øke. Flere millioner mennesker vil være sårbare for flom, spesielt i Asia.  Antall dødsfall vil øke på grunn av hetebølger, stormer og tørke.

- Dette er dramatiske konsekvenser som forsterker behovet for global handling, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

I rapporten konkluderer FNs Klimapanel blant annet med:

  • Det er sannsynlig at matvareproduksjonen vil minke på lavere breddegrader selv ved små temperaturøkninger, særlig i tropiske områder, noe som gir økt risiko for sult.
  • Det er sannsynlig at klimaendringene vil ha store helseeffekter, som flere dødsfall, sykdommer og skader knyttet til hetebølger, flom, stormer, branner og tørke.
  • I polare områder reduseres tykkelsen på isen og utbredelse av isbreer. Opptiningen av bakken vil gå dypere i permafrostområder, noe som vil endre naturlige økosystemer.  Dette vil skade pattedyr og rovdyr høyt i næringskjeden.

- Det haster med å få på plass nye avtaler som kan sikre tilstrekkelige reduksjoner i de globale utslippene av klimagasser.  Slike avtaler må omfatte både i-land og u-land, sier Bjørnøy.

Les mer om IPCC på SFTs netsider