Historisk arkiv

Kildesortering av bygningsavfall i alle kommuner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøverndepartementet har fastsatt en ny forskrift med krav om avfallsplaner i byggesaker i hele landet. De nye reglene krever også at minst 60 prosent av avfallet fra bygging, riving og rehabilitering må kildesorteres.

- Dette er et betydelig miljøtiltak, med en mer miljøvennlig behandling av 1,5 millioner tonn avfall, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Mindre spredning av miljøgifter
I 2005 ble det produsert nesten 10 millioner tonn avfall i Norge, og avfall fra byggebransjen utgjør omtrent 15 prosent av dette. Det er nesten like mye som alt husholdningsavfallet, som utgjør 1,8 millioner tonn.

- Reglene vil gi økt innsamling, mer gjenvinning, mindre spredning av miljøgifter fra farlig avfall og mindre ulovlig deponering, sier miljøvernministeren.

Krever 60 prosent kildesortering
De nye reglene gjør det obligatorisk for alle i hele landet som skal bygge, rive eller rehabilitere bygg av en viss størrelse å lage en plan for hvordan avfallet skal håndteres. Reglene sier også at minst 60 prosent av avfallet fra bygging, riving og rehabilitering må kildesorteres. I Oslo, der tilsvarende regelverk er innført gjennom lokal forskrift, er kildesorteringen over 80 prosent. Enkelte kommuner har hatt lokale forskrifter om avfallsplaner. Gjennom den nye forskriften gjøres kravene obligatoriske i hele landet.

Må dokumentere arbeidet
Kravet om avfallsplan gjelder blant annet for nybygg over 300 m2 bruksareal og riving eller rehabilitering av bygninger som overskrider 100 m2 bruksareal. Avfallsplanen skal inneholde en oversikt over byggavfall som forventes å oppstå i forbindelse med tiltaket og en plan for håndtering og disponering av avfallet. Ved rehabilitering og riving skal det i tillegg lages en miljøsaneringsbeskrivelse med planer for håndtering av farlig avfall. For alle tiltakene stilles kravet om at minst 60 vekstprosent av avfallet kildesorteres. Dette skal gjøres på byggplassen, men kommunene kan i særlige tilfeller fravike dette kravet.

Avfallsplanen skal godkjennes av kommunen før det gis igangsettingstillatelse etter plan- og bygningsloven. Etter gjennomføring av tiltaket skal det sendes sluttrapport til kommunen med oversikt over faktiske leverte mengder avfall og disponering.

Næringen har økt sorteringen kraftig
Bransjen har økt sorteringen og gjenvinningen betydelig de siste årene, og miljøvernministeren ønsker å gi honnør for den innsatsen som er gjort.

- Forskriften er likevel viktig fordi den krever minimum 60 prosent, og dette gjelder hele landet. Så selv om Oslo kommune og en del andre har kommet opp i en høy sorteringsprosent, så vil dette stille krav som helt sikkert vil bidra til å øke sorteringen på landsbasis, sier miljøvernministeren.

Forskriften tas inn som et eget kapittel i avfallsforskriften, og trer i kraft 1. januar 2008.