Historisk arkiv

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim:

Lettet over enighet på Bali

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er tilfreds med at det på Bali lørdag ettermiddag ble enighet om et veikart for klimaforhandlingene for de neste par årene.

Enigheten kom i havn etter et dramatisk møte i plenum, der USA til slutt gikk med på et kompromiss.

- Vi ønsket klarere mål og tydeligere tale. Det er stor avstand mellom befolkningens forventninger og det som ble oppnådd her på Bali. Men det er positivt at landene er enige om å referere til FNs klimapanel. De innser at grunnlaget for det videre arbeidet er et behov for store kutt i utslippene av klimagasser, sier Erik Solheim. Han viser også til at veikartet fra Bali åpner for løsninger som Norge arbeider for.

På Bali ble de over 100 ministrene enige om et rammeverk for de videre forhandlingene. Veikartet åpner for forhandlinger om ulike typer virkemidler for å redusere utslippene både i industriland og utviklingsland, dessuten nødvendige tilpasninger til klimaendringene. Viktige tiltak er overføring av teknologi og penger.

En forhandlingsgruppe skal legge frem sitt forslag København i desember 2009. Norge arbeider for at dette munner ut i en ny klimaavtale som reflekterer de dramatiske utfordringene verden står overfor.

- Det gjenstår mye hardt arbeid, og mange konflikter må løses for at det avgjørende København-møtet skal bli en suksess. Utviklingen videre bestemmes av om det er politisk vilje til å ta tak i problemene, sier Solheim.

USA er et nøkkelland, og Solheim mener det er positivt at landet har gått med på et så vidt godt og åpent mandat for det videre arbeidet. Mandatet legger også rammer for hvordan u-landene skal bidra videre. Uten en effektiv begrensning av utslippene også fra denne gruppa vil det ikke være mulig å unngå farlige klimaendringer.

Utslipp fra avskoging i utviklingsland har vært et hovedtema for konferansen. Avskoging står for 20 prosent av verdens utslipp av klimagasser. På møtet i Bali ble det enighet om rammer for tidlige tiltak mot utslipp fra avskoging og forringelse av skog. Dette inkluderer kapasitetsbygging, metoder for måling av utslipp og gjennomføring av pilotprosjekter. Norge er spesielt fornøyd med at det ble enighet om retningslinjer for å sikre at pilotprosjektene gir reelle reduksjoner i utslippene.

Konferansen har også besluttet å opprette et strategisk program for å styrke arbeidet med teknologioverføring.

Kontaktpersoner:
Forhandlingsleder Hanne Bjurstrøm (fra søndag kl 1300 norsk tid)
Seniorrådgiver Peer Stiansen 
Seniorrådgiver Georg Børsting 

Pressekontakt i Norge:
Kommunikasjonsrådgiver Andreas Keus, tlf: 95 07 20 23